55692 ima található a honlapon, összesen 122192 imádkozás. Regisztrálj, majd kattints és imádkozz!

Napi Ige és gondolat - Katona Béla tollából

Napi Ige és gondolat - Katona Béla tollából
Naponta frissül

Napi Ige és Gondolat

Minden napra egy bibliai igét és a hozzátartozó elmélkedést valamint egy magvas idézetet tartalmaz. Az elmélkedések Katona Béla református lelkész tollából származnak.

Napi Ige és gondolat, Katona Béla tollából.

  • egy bibliai igét és
  • egy hozzákapcsolódó magyarázatot, valamint
  • egy magvas gondolatot

Napi Ige és Gondolat Légy aktív!Szombat

Napi Ima0 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
29
Napi Ige és Gondolat Légy aktív! Szombat
Légy aktív!
Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél. (1Kor 9:26)
Hogy állsz a futással? Kisgyermekként természetes része ez az életünknek. Az iskolás diákok már vagy továbbra is szívesen futkároznak, vagy inkább igyekeznek elbliccelni a testnevelő tanár által kiszabott futómennyiséget. Később, az iskolapadból kikerülve már sokan úgy vannak vele, hogy menni is alig bírok, dehogy fogok futni. Mások viszont szeretik a futást. Esetükben ez még az életkortól is független.
Pár éve, amikor egy könyvesboltban több időm akadt szétnézni, találkoztam futásról szóló könyvekkel is. Először nagyon meglepődtem: a futásról könyvet írni? Minek? Aztán picit elgondolkodva, mégis logikusnak találtam. Hiszen nem baj, ha valaki tervszerűen, tudatosan sportol. S ez akkor is igaz, ha „csak” az egészségére való tekintettel teszi és nem akar rekordokat döntögetni. Látod, milyen az ember? A kettővel korábbi mondatomban kicsit leminősítettem a futást. Pedig nem akartam. Ha valaki „csak” az egészsége miatt szokott rendszeresen futni, nagyszerű dolgot cselekszik. Ezt nem leminősíteni kell, hanem dicsérni.
Figyeld meg, mit ír Pál apostol önmagáról? „Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél…” Úgy állítja be önmagát, mint egy futó ember. Megette már a kenyere javát az apostol, amikor ezeket a sorokat írta, mégis ezt vetette papírra, hogy ezzel is jelezzen legalább két dolgot: azt, hogy ő egy aktív, céltudatos hívő ember.
Mint az Úr gyermeke, mennyire látod önmagadat aktívnak? Fáradozol az Úrért? Mennyit? Mit? Érdemes őszintén válaszolnod ezekre a kérdésekre. Ha megteszed, lehet, hogy először kellemetlenül érzed magad, mert könnyen lehet, hogy azt kell mondd önmagadról: nem sok mindenben számíthat rám az Úr. De ezen, amíg élsz, változtathatsz. Csak addig. Csak te. Tedd meg! Ne a kifogásaidat vedd elő! Azt mindig könnyű. Ne mondd, hogy fiatal vagy! Azt se, hogy túl öreg. Bármennyi idős vagy, mindig lehetsz aktív gyermeke az Úrnak. Figyelhetsz rá, elkérheted Tőle a személyre szabott feladataidat és el is végezheted. Ne késlekedj! Ne halogass! Légy aktív az Úr szolgálatában! Jut neked is a feladatokból. Vállald bátran, örömmel és lelkesen!
(Katona Béla, Nyíregyháza-Kertváros)
******************
Imádság:
Uram! Köszönöm, hogy szolgálhatlak. Mutasd meg, hogy milyen feladatokat szánsz nekem! Ámen
***************
A nap gondolata:
A szolgálat nem olyan valami, amit a napirendedhez, mint szabadidőd kitöltésére valót, hozzáírsz. Ez a keresztyén életed lényege.
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

Napi Ige és Gondolat Légy felkészült!Péntek

Napi Ima2 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
28
Légy felkészült!
„Nem tudjátok-e, hogy akik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de csak egy nyeri el a versenydíjat? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek. Aki pedig versenyben vesz részt, mindenben önmegtartóztató: azok azért, hogy elhervadó koszorút nyerjenek, mi pedig azért, hogy hervadhatatlant. Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél, úgy öklözök, mint aki nem a levegőbe vág, hanem megsanyargatom és engedelmessé teszem a testemet, hogy amíg másoknak prédikálok, magam ne legyek alkalmatlanná a küzdelemre.” (1Kor 9:24-27)
Néhány hónapja Tokióban olimpiát rendeztek. Nem tudom téged, hogy érintett, de én érdeklődéssel követtem az eseményeket. Persze nem ez a lényeg, hanem az, hogy mindezt azért írtam le, mert van köze a sportnak és a hívő életnek egymáshoz.
Észrevetted már, hogy a Bibliában vannak a sport életéből vett képek? Ezek arra szolgálnak, hogy közelebb kerüljön hozzánk az ember és az élő Isten kapcsolata. Azaz vannak párhuzamok a sport és a hívő élet között. De egyértelmű, hogy vannak dolgok, melyekben különbözik a kettő. Ebben az áhítatsorozatban erről olvashatsz majd.
Versenypálya, futás, versenydíj. Ilyen kifejezéseket használ az apostol. Az olimpiákon jó néhány futószámban osztanak érmeket. Van rövid, közép és hosszú táv. Van olyan versenyszám, mely alig tíz másodpercig tart, míg olyan is akad, mely órákat vesz igénybe az indulástól a célba érkezésig. Akár egyikről, akár másikról van szó, ezekre fel kell készülni. Az nem úgy van, hogy valaki azt mondja: na, én holnap lefutom a 100 métert, vagy éppen a maratonfutás valamivel több mint negyvenkét kilométerét. Illetve száz métert nemcsak holnap, de akár ma is lefuthatja valaki, ám a 42 kilométert aligha. Erre készülni kell. Minden versenyre, legyen szó futásról, vagy más sportágról fel kell készülni. Egy bármilyen célt maga elé kitűző versenyző fel fog készülni a versenyekre.
Észrevetted már, hogy az Úr szolgálatának is része a felkészülés? Az nem úgy van, hogy felkelsz reggel és így szólsz: Ma az Urat fogom szolgálni! Illetve csinálhatsz így, sőt a szándék nagyon helyes is, de ne felejts el erre készülni! Hogyan? Az imádság és a Biblia olvasása a két legfontosabb eszközöd. Ha nem készülsz fel, komoly kudarcok várnak. Ha felkészülsz, akkor is várnak bukások, de meglátod hatalmas különbség van a felkészült és a készületlen ember tapasztalatai között. Nemcsak az iskolapadban, nemcsak a sportpályán, hanem az Urat szolgáló életben is. (Katona Béla, Nyíregyháza-Kertváros)
******************
Imádság:
Uram! A bűn és az ördög elleni küzdelemre hadd készüljek fel közelségedben. Folyamatosan. Ámen
***************
A nap gondolata:
Istennél nem létezik jelentéktelen imádság. Isten az idő korlátlan uraként képes mindannyiunk imádságát mindenkor meghallgatni és válaszolni rájuk. Az imádság nem más, mint egy párbeszéd, egy gyönyörű kapcsolat lehetősége Istenünkkel.
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

Napi Ige és Gondolat Márta, amint meghallotta, hogy Jézus jön, ...Csütörtök

Napi Ima0 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
27
Napi Ige és Gondolat Márta, amint meghallotta, hogy Jézus jön, ... Csütörtök
„Márta, amint meghallotta, hogy Jézus jön, elébe ment, Mária azonban otthon maradt. Márta így szólt Jézushoz: Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem. De most is tudom, hogy amit csak kérsz az Istentől, megadja neked az Isten. Jézus ezt mondta neki: Feltámad a testvéred! Márta így válaszolt: Tudom, hogy feltámad a feltámadáskor, az utolsó napon. Jézus ekkor ezt mondta neki: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha. Hiszed-e ezt?” (Jn 11: 19-27)
Egy kis faluban egy élet véget ért! Gyász van, vigasztalásra szorult asszonyok és vigasztaló emberek! Véget ért egy szeretett élet. A legnagyobb tragédia, ami történhetett egy család életében! Lehetetlen helyzet, már négy napja a sírban van Lázár. Márta úgy gondolja, hogy senki, már Jézus se segíthet! Ez az ember válasza a helyzetre. A halállal minden lehetőség véget ért! Életlehetetlen helyzet van Betániában! Itt már mindenki tehetetlen! Ilyenkor jelenik meg az istenvád. Hol van Isten? Miért nem segít? Vád van Márta mondatában is: „Uram, ha itt lettél volna”! Uram, ha… jaj, de sok ilyen mondatunk van: „Uram, ha”! Ne szégyelld mától ezeket a mondataidat! Bátran mond el Jézusnak! Sőt, kérlek, ha vannak olyan gondolataid, elégedetlenség, fájdalom, vád, amik megzavarják az Istennel való kapcsolatodat, ne szégyelld Jézus előtt! El lehet neki mondani! Életlehetetlenségbe kerültél? Ne félj, az életlehetetlenségben életlehetőséget teremtő Úr jön feléd! Ő szeretettel mondja: „Én vagyok”. Amikor minden összeomlott az életedben, amikor minden reményed oda van, amikor minden lehetőséget számba vettél, amikor úgy látod, itt már senki nem tud segíteni, tudhatod, hogy Ő van! Jézus mondja ma Neked is: én vagyok! Én vagyok, aki nagyobb a legnagyobb gondodnál is! Jézus mondja, én vagyok a legnagyobb a legnehezebb kérdésednél is!
Én vagyok a sötétben a világosság, az életlehetetlenségben az életlehetőséget teremtő Úr, én vagyok a halál felett is győztes! Én vagyok Neked az, akire szükséged van! Én vagyok a feltámadás és az élet! Jézus nélkül nincs feltámadás és nincs élet! Jézus nélkül halál az élet is, Jézus nélkül pokol az élet is! Jézusban élet igazán az élet, Benne élet kapuja a halál, „csak meghalás a bűnre nézve és átmenetel az örök életre”, ahogy mondja a Káté. Mártától megkérdezte: „Hiszed-e ezt?” A vádoló Márta most hitvallást mond: „Én hiszem.” Testvérem, most tőled kérdezi: te hiszed, hogy Jézus az, akinek mondja magát? Hiszed ezt? Kívánom, te is tudd együtt vallani, mondani Mártával és velem is: én hiszem! Én hiszem Jézus, hogy te az vagy az élet és „amelyik életet e testben élem, az Isten Fiában való hitben élem”! (Székely Zsolt Ferenc, Hencida).
**************************
Imádság:
Úr Jézus! Segíts, hogy én is hittel tudjam mondani és az emberek előtt megvallani, hogy Te vagy a Krisztus az élő Isten Fia! Ámen.
*************************
A nap gondolata:
Mától számomra minden felett és mindennél nagyobb Krisztus!
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

Napi Ige és Gondolat A gyógyító Úr közelébenSzerda

Napi Ima8 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
26
Napi Ige és Gondolat A gyógyító Úr közelében Szerda
A gyógyító Úr közelében
„ ... megkérdezte tőle: akarsz-e megyógyulni?” (Jn 5,6b)
*******************************
Harmincnyolc éve feküdt ott az a bethesdai beteg. Körülötte már sokan meggyógyultak, ám lassan negyedik évtizede, hogy vele semmi nem történik. Ezt a beteg, sánta embert talán már nem is látogatja senki. Egyik nap telik a másik után, és nincs változás.
Nem jutsz előre, megoldást nem találsz? Ám jöhetsz a gyógyító Úr közelébe! Az örömhír ez: jön Jézus, Ő közeledik hozzád. Érdeklődik, kérdezősködik felőled. Mi is ismerjük a sok próbatételeken átment felebarátainkat. Bízzuk őket közbenjáró módon teljes hittel a mi Jézusunkra!
Jézus újból ott van Jeruzsálemben. A Juh-kapunál megy be Isten Báránya. Az irgalmasság házánál (Bethesda) megáll, s keresi azt, akin segíthet. Útközben áldott csodák történnek. Útközbeni életünkhöz kérjünk mi is érzékeny szívet, látó szemet, könyörülő kezet! Jó meglátni: az irgalmasság házában ott van az irgalmas Úr.
Ő kérdez a beteg felől, s kérdezi a beteget. Megkérdez téged is: mit akarsz? Az űrt csak Ő tudja benned is, bennem is kitölteni. Hogy állsz lelkileg? Hol nyomorodtál meg? Békességet veszted életed beismerte-e már: szükségem van a Szabadítóra, a Gyógyítóra?! Krisztusi szeretettel, krisztusi indulattal akarsz-e élni? Van-e már ilyen vágyad? Szeretnél-e úgy élni, ahogyan Ő adná?
Ez a beteg ember csak panaszkodik és spekulál: nincs emberem, aki bevigyen. Az Emberfia ott áll előtte, s ő arról beszél, nincs ki rajta segítsen. Ebben a lemondó állapotodban nem hagy el téged sem. Gyógyító igét mond: kelj fel, vedd az ágyadat, és járj! Jézus szavára viszi az ágyát. Ágyát cipeli szombaton, s ebbe csak belekötni tudnak. Kezedet tördelő, panaszkodó életedből Ő ma is felállít, megsegít. Ne mondj le se magadról, se másról! Ő reménységet ad a reménytelennek is. (Sebestyén László Ede, Köröstárkány)
*****************************************************
Imádság:
Köszönjük Úr Jézus Krisztus, hogy Te odafigyelsz a legkisebbek életére is. Te a mi emberünkké lettél. Segíts, hogy elmondhassam Neked, mi az, amiből csak Te tudsz életre, lábra, talpra állítani! Veled szeretnék most is újat kezdeni, s átélni, hogy közeledben ma is csodák sorozata történik velem. Taníts Előtted őszintén megnyílni, észrevenni Téged, s becsülni az órát, a percet, a jelenléted! Ámen.
***************************************************************
A nap gondolata:
A gyógyító Úr közelében békességgel, örömmel és vigasztalódással telhet meg minden nap a szívünk.
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

Napi Ige és Gondolat Vidd az Úr üzenetét!Kedd

Napi Ima4 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
25
Napi Ige és Gondolat Vidd az Úr üzenetét! Kedd
Vidd az Úr üzenetét!
Halljátok az Úrnak beszédét, Sodoma fejedelmei, és vedd füleidbe Istenünk tanítását, Gomora népe! (Ézs 1,10)
Isten abban mutatja meg kegyelmét, hogy nem hagyja szótlanul elveszni a bűnbe merült embert. Ahogy Jézus is az utolsó pillanatig szeretettel figyelmeztette az áruló Júdást.
Isten nem csak az egyszerű emberekhez szól, hanem szól a vezetőkhöz is.
Nem könnyű Isten szolgájának lenni. Ha valaki engedelmes szolgája Istennek, akkor éppen úgy kell szólnia, beszélnie az egyszerű emberekhez, mint a vezető emberekhez. A vezetők, legyenek azok miniszterek, képviselők, igazgatók stb., Isten előtt éppen úgy bűnösök, mint bárki más. Ezért Isten hozzájuk is szólni akar.
Lehet, hogy az engedelmes szolga úgy jár, mint Keresztelő János, aki mikor szemére hányta Heródes királynak bűnét, hogy együtt él testvére feleségével, börtönbe került, majd vértanúhalált hal. Mégis boldog szolga az, aki még élete árán is, azt mondja, amit Isten üzen.
Kérj bátorságot és erőt az Úrtól, hogy tudd és merd mondani azt, amit ma rád bízott az Úr!
(Prókai Árpád, Boldva)
***************
Imádság:
Uram! Hadd legyek bátor bizonyságtevőd! Ámen
******************
A nap gondolata:
A bizonyságtétel továbbadott bizonyosság. A bizonyságtétel az, amit tovább adunk másoknak, szóban, írásban, tettekben, ahogy éppen lehet.
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

Napi Ige és Gondolat Ő nem küld elHétfő

Napi Ima4 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
24
Napi Ige és Gondolat Ő nem küld el Hétfő
Ő nem küld el
„Akit nekem ad az Atya, az mind énhozzám jön, és aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el.” (Jn 6,37)
Milyen sokan csalódtak már azért, mert bizalmukat pusztán emberekbe vetették. Talán te is megtapasztaltad, hogy mikor nehézségben voltál, és szükséged lett volna segítségre, akkor elutasításra, zárt ajtókra találtál. S persze olyan is van, amikor szeretnénk segíteni embertársunkon, de nincs lehetőségünk arra, hogy problémáját megoldjuk. Szeretnénk, ha nem lenne beteg az, akit szeretünk, ha nem kellene meghalniuk szeretteinknek, de tapasztalatból tudjuk, hogy ez nem így megy, hiszen az emberi képességeink, lehetőségeink korlátozottak. Azonban van segítség, még pedig Jézus Krisztus, aki valós segítséget, igazi megoldást tud adni mindazok számára, akik Hozzá fordulnak. S tudod mi a legcsodálatosabb? Az, hogy Ő nem küld el. Ő maga mondja: „aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el.”
A Szentírásból tudjuk, hogy Jézus ezt komolyan gondolta, és ma is így van. Ő ugyanis egyetlen embert sem küldött el, nem utasított el senkit, aki igaz hittel közeledett Hozzá. Hány és hány ember kereste Őt a különféle problémákkal, Ő pedig gyógyulást, szabadulást, valós segítséget adott az Őt keresőknek. Neked is Rá, az Áldott Orvosra van szükséged. Fordulj Hozzá te is, és nem fogsz csalódni, mert Ő nem küld el téged sem.
(Hollósi István, Mérk-Tiborszállás)
*****************************************************
Imádság:
Úr Jézus! Köszönjük, hogy Te vagy életünk Kősziklája. Hálásak vagyunk, azért, hogy Te ígéreted szerint velünk vagy minden napon. Kérünk, Te őrizd és oltalmazd életünket, növeld és erősítsd hitünket. Ámen!
***************************************************************
A nap gondolata:
„Ha az Úrhoz kiáltunk, szabadulásunkra biztosan számíthatunk.” (C.H. Spurgeon)
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

Napi Ige és Gondolat MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK!Vasárnap

Napi Ima4 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
23
Napi Ige és Gondolat MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK! Vasárnap
MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK!
KEGYESSÉGBEN ÉRLELŐDŐ SZERETET
„Az ő isteni ereje megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és kegyességre való…” (2Péter 1,3)
Olvasandó: 2Pt 1:3-11
Különös dolog, hogy a szeretet nem az eleje, hanem a koronája a keresztyén életnek. S még abban is van különbség: először a sajátjait tanulja meg az ember jól szeretni, azután minden embert. Teréz anyának mondta valaki: „Azt amit maga csinál én egy millió dollárért sem vállalnám el. Erre ő így válaszolt: Egymillió dollárért én sem. Csak Krisztusért.” Ő ennyire megajándékozottnak tudta magát.
Annyiszor van szó a szeretetről, hogy már erejét veszíti a szó. Valaki ajánlotta is, hogy cseréljük le, s mondjuk helyette azt, hogy „keresd”. Ettől majd megújul, mert megértjük, hogy a szeretet nem egy érzés, hanem konkrét cselekvés.
Ha valaki végigolvasta a héten többször is az igeszakaszt, s meg-megállt az egyes értékeknél, az megérkezett a szeretethez. Mely így nem követelmény, nem elvárás, nem teljesíthetetlen parancs, hanem természetes következménye a hitnek. Csak van közte néhány fontos útszakasz, amelyet meg kell járni ahhoz, hogy megszülessen bennünk a hitből a szeretet. Ugye figyeltünk? Aki nem járja végig ezt az utat annak a szeretete sosem tudja reptetni a hernyót, s szúrós marad a gesztenyéje…
A szeretet komoly munka – „isteni cselekedet”! Ha valakiben elakadás van, s nem tud szeretni, annak még valahol korábbi értékekkel van előbb dolga. Nem fogja érteni a „teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből” induló szeretetet… Haladjunk az úton, s bátran, bizalommal fedezzük fel mi mindent készített nekünk a mi Urunk! (Fodorné Ablonczy Margit)
*************
Imádság:
Drága Megváltónk, nagy hála van a szívünkben megrendítő kegyelmedért. Köszönjük irgalmasságodat, hogy nem fáradsz el szeretni minket. Kérünk segíts megújulni szeretetedben, s taníts újra örömöt keresni, s találni mindabban, amit szeretettel készítettél nekünk. Ámen.
****************
A nap gondolata:
„Az utamba kerülő ember az Úr követe. Ezért mindig tedd fel a kérdést: Vajon mit kérdez tőlem az Úr ebben a helyzetben?”(Marilynne Robinson)
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

Napi Ige és Gondolat MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK!Szombat

Napi Ima4 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
22
Napi Ige és Gondolat MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK! Szombat
MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK!
ÁLLHATATOSSÁGBÓL KEGYESSÉG
„Az ő isteni ereje megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és kegyességre való…” (2Péter 1,3)
Olvasandó: 2Pt 1:3-11
És akkor körülnézhetünk, hogy hány ilyen keresztyén embert ismerünk. Miért is ilyen nehéz? Hiszen ajándék! Az ajándék nem lehet nehéz…
A kegyesség vagy „istenfélelem” annyit jelent, hogy számolok Istennel. Nem csak akkor, amikor teljesíti kérésemet, vagy tapasztalom áldását. Hanem mindig, minden helyzetben. Ha vádolnak, ha megszégyenültem, ha félelem fog el, ha rám támadnak, ha elestem, ha szenvedek. Mire elég ez? Mitől véd meg?
Nem fogok hazudni. Nem fogok senkit elárulni. Nem adom el a lelkemet. Tükörbe tudok nézni. Tudok imádkozni. Megérthetem Isten szándékát, terveit, munkáját. Eszembe jutnak olyan megoldások, utak, lehetőségek, amelyek adott helyzetben segítenek. Kaphatok mondatokat is „felülről”, hogy kinek hogyan kell felelnem. Olyan emberekhez juthat el az evangélium, akik sosem hallottak volna róla. Megláthatom Isten dicsőségét és hatalmát azokban a helyzetekben, amikor minden reménytelennek tűnik. Van kihez forduljak, ha erőm végéhez értem…
Egy onkológián dolgozó orvos mondta nekem egyszer: „Abba ne hagyjátok az imádságot! Mi ott a betegekért való harcban világosan látjuk kiért imádkoznak és kiért nem. Még, aki nem gyógyul is meg egészen másként megy el. Az imádságnak látható ereje van!” (Fodorné Ablonczy Margit)
********************
Imádság:
Mindenható Istenünk, Örökkévaló Urunk! Leborulunk szent fenséged előtt és megvalljuk a magunk kicsinységét. Hálát adunk minden értünk tett cselekedetedért, a megelőlegezett szeretetért. Hihetetlen számunkra, de örömteli tapasztalat, hogy a tieid vagyunk! Köszönjük gondviselésed, jóságod minden jelét, ajándékaid sokaságát. Ámen.
****************
A nap gondolata:
„Hogy olyanokká legyünk, mint a gyermek, ezen azt érti (az ÚR), hogy le kell vetkőznünk az önelégültség, a színlelés és a köznapiság külhámját.” (Marilynne Robinson)
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

Napi Ige és Gondolat MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK!Péntek

Napi Ima4 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
21
Napi Ige és Gondolat MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK! Péntek
MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK!
ÖNURALOMBAN - ÁLLHATATOSSÁGOT
„Az ő isteni ereje megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és kegyességre való…” (2Péter 1,3)
Olvasandó: 2Pt 1:3-11
Ha végigvesszük a sort, s minden „állomáson” elidőzünk, akkor mindet külön és mindezt együtt is jobban megérthetjük. Hiszen az önuralom, a mértékletesség csak akkor hasznos, ha nem időleges. A fogyókúrázók sokszor járnak így. Egy darabig fogynak, azután többet híznak vissza, mint amilyenek előtte voltak. Teljes életmódváltásra van szükség, nem időleges lemondásokra. Állhatatosság nélkül csak folyamatos elbukás és folyamatos szégyenkezés van…
Valaki így mondta: „Csak azt érzem, hogy állandó befejezetlenség van a dolgaimban. Nagy lendülettel kezdek neki, lelkes vagyok, de hamar elfáradok és akkor abbahagyom.” Igen, eljutni valaminek a végéig nem könnyű dolog, a hívők sokasága megállt a negyedik állomáson... Amit a Jelenések könyve szerint az Úr mindvégig vár: a hűség. Nem a sikerek, nem a jócselekedetek sokasága, nem a megtérítettek tömege, hanem a kitartó Krisztus követés. Állhatatosság.
Valójában ezért a keresztyének néha sokkal több bajt látnak, mint a nem keresztyének – mert be kell érniük, ki kell bontakoztatniuk ezt az értéket: az állhatatosság ugyanis csak a próbatételek által érik meg (Róma 5,1-8!). Hiszen az olimpikonok” vagy világbajnokok sem annyit úsznak, edzenek amennyi kényelmes, hanem amennyi elég a győzelemhez. (Fodorné Ablonczy Margit)
********************
Imádság:
Drága Jézus Krisztus! Mérhetetlen kegyelmed tartja fenn a világot minden vétkünk ellenére is. Köszönjük, hogy lehetőségeket és felelősséget kapunk tőled naponként. Köszönjük figyelmeztetésed is, mert szorosan megtart a Te közösségedben, hogy még jobban figyeljünk szándékaidra. Segíts szívünknek, hogy ne féljünk, hanem tartsunk ki minden helyzetben állhatatosan. Ámen.
********************
A nap gondolata:
„Az, ami nem áll viszonyban valamely másvalamivel, az nem mondható létezőnek.” (Marilynne Robinson)
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

Napi Ige és Gondolat MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK!Csütörtök

Napi Ima4 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
20
Napi Ige és Gondolat MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK! Csütörtök
MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK!
VÁGYAK SZABAD KIÉLÉSE VAGY ÖNMÉRSÉKLET
„Az ő isteni ereje megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és kegyességre való…” (2Péter 1,3)
Olvasandó: 2Pt 1:3-11
Körülöttünk minden a vágyak szabad kiéléséről szól ma ebben a világban. Ettől lesz valaki VALAKI, hogy ezt megteheti. Mindenki szeme láttára akár. Ezt nevezik szabadságnak. Ez a szabadság azonban a Biblia tanítása szerint inkább szabadosság. Mert nincs igazi mértéke és határa. Olyan, mint a medrét vesztett folyó, mely elönti a földet, iszapossá teszi, s nem halad tovább, s nem jut el a tengerig.
„Hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben az ismeretet, az ismeretben az önuralmat…” (2Pt 1,5-6) Milyen akkor az igazi szabadság? Az igazi szabadság képes nemet mondani és képes igent mondani. S hogy mire mondhat igent vagy nemet azok az értékek mentén válik valóra: a hit, az igaz emberség és az ismeret. Csak e három érték után/által következhet igazi szabadság. Mert az számol Istennel és a többiekkel.
A Kékkeresztesek (Iszákosmentő Misszió) vallják a mondatot: „Szabad vagyok nem inni.” Mert megszabadíttattam ebből a halálos „szabadságból”, mely tönkretett, megalázott, kiforgatott emberi valómból és Isten és a többiek ellen fordított. Megkötözött és eluralkodott rajtam – s én nem tudtam rajta uralkodni.
A „mértékletesség” a Lélek gyümölcse (Gal 5,22). Péter levele nem a sor végére helyezi, hanem a közepére. Mert jó megtartani a mértéket mindenben. Nemet mondani is meg kell tanulni és igent mondani is meg kell tanulni. Ez egy folyamat, melytől az igenünk és a nemünk is megbízhatóvá válik. (Fodorné Ablonczy Margit)
***************
Imádság:
Drága Megváltónk! Bocsásd meg türelmetlenségünket, hűtlenségeinket, hogy nem látszik „rajtunk” szabadításod ereje. Könyörülj életünkön, hogy merjünk a hétköznapokban is megfelelő helyen igent és nemet mondani, hadd tapasztaljuk meg vezetésedet ebben is. Ámen.
**************************
A nap gondolata:
„A bajt úgy lehet távol tartani, ha hasznossá teszem magam.” (M. Robinson)
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

Napi Ige és Gondolat MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK! „EMBERSÉGES” TUDOMÁNYszerda

Napi Ima5 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
19
Napi Ige és Gondolat MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK!  „EMBERSÉGES” TUDOMÁNY szerda

MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK!

„EMBERSÉGES” TUDOMÁNY

„Az ő isteni ereje megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és kegyességre való…” (2Péter 1,3)

Olvasandó: 2Pt 1:3-11

Különös ennek az igeszakasznak ez a sok lépéses növekedése. Az eredeti görög kifejezés nem azt a képet hordozza, amelyet egyik fordításból így ismerünk: „ragasszatok mellé”, hanem inkább egy másik fordítás szerint: „mutassátok meg benne”. A lényeg az, hogy oly mértékben következik egyik a másikból, mint a növények növekedésének részei: a magból a gyökér, a gyökér által az ágak, az ágakból a levelek és a virág, s a virágból a gyümölcs. Azaz már a magban „minden benne van” eredetileg. Nem mellé kell tenni, hanem belőle kihozni. Ahogy a hitből a maga természetességében növekszik a jellem, a „derékség”, ugyanúgy hozza elő a „tudományt” ahogy érik, figyel, tapasztal, gondolkodik és tanul.

Sokszor a nevelés is ilyen tévedésen alapul. Azt gondoljuk, hogy majd erre, vagy arra meg fogjuk tanítani a gyermeket. Majd „ragad a fejébe valami”. S közben elfelejtkezünk arról, hogy valójában ő egy hatalmas „értéktárral” érkezett, amelyet segíteni kell neki kibontakoztatni. Ez persze előbb-utóbb úgyis kijön belőle, de ha segítünk neki, akkor megtanulhat bánni a „nehezebb tulajdonságokkal” is, s a jókat pedig minden helyzetben tudja majd vállalni.

Egy jó pedagógus így mondta egyszer: „Milyen jó, hogy a hitből nem azonnal a tudomány a következő lépés, hanem közbe van iktatva az igaz emberség, mert így sem a hit, sem a tudomány nem lehet öncélú, büszkélkedő és ítélkező.”

Ez a „tudomány” olyan ismeret, mely a láthatatlan összefüggéseket keresi és ismeri, nem csak a világ megértését, hanem az élet rendjét és értékét. (Fodorné Ablonczy Margit)

***********

Imádság:

Mindenható Istenünk, csak állunk és csodálunk, mert hatalmasak a te cselekedeteid, végtelen a te hatalmad! Köszönjük, hogy együtt akarsz felemelni igazságodba és szabadításodba mindnyájunkat. Könyörülj rajtunk, hogy az igazi tudásra törekedjünk, mely segít a másik megértésében is. Ámen.

**************

A nap gondolata:

„Két választásom van: vagy gyötröm magam, vagy az Úrban bízom. Nincs földi megoldása bajainknak. Csak szaporítom őket, ha rágódom rajtuk.” M. Robinson

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

Napi Ige és Gondolat MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK!Kedd

Napi Ima4 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
18
Napi Ige és Gondolat MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK! Kedd
MEGAJÁNDÉKOZOTTAK VAGYUNK!
MUTASSÁTOK MEG HITETEKBEN AZ IGAZ EMBERSÉGET!
„Az ő isteni ereje megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és kegyességre való…” (2Péter 1,3)
Olvasandó: 2Pt 1:3-11
A fenti igeszakaszban nyolc fontos lépés bontakozik ki. Ennek első lépése, hogy akit Isten ereje hittel ajándékozott meg – annak ezzel dolga van. Nem azért kapta a hitet, mert annyira vágyott rá, vagy mintha jobb helyen lenne nála, mint másoknál, hanem mert Isten be akarja őt vonni a munkájába!
A hit cselekedetei nagyon sokfélék lehetnek (Zsidókhoz írt levél 11. fejezet!) – de mindben közös, hogy olyan cselekvés, melyet senki nem talált volna ki magától, hogy azt kipróbálja. Az „igaz emberség” görög szavát (areté; latinul „virtus”), nagyon nehéz lefordítani, mert egyszerre van benne a jellem és a cselekvés is. Hozzáállás és készség – tisztaság és méltóság.
Egy közösségben megpróbáltuk az ellentétek felől közelíteni a nyolc értéket, s összeszedtük az „igaz emberség” ellentéteit is: rossz cselekedet, bűn, lustaság, tétlenség, feladás. Vizsgáljuk meg magunkat, hogy ha hívő emberek vagyunk, akkor abból adott helyzetben milyen cselekvés következhet? Van-e helye panasznak, vagy vádaskodásnak? Van-e helye ítéletnek vagy türelmetlenségnek? Van-e helye a tétlenségnek, bizonytalankodásnak?
A hit lényege szerint istenismeret/Istenben való bizalom/Istennek való engedelmesség egyszerre – különben nem hit, csak hiszékenység, vagy önbecsapás. A hitet nem lehet összetéveszteni: élő és munkálkodó, bátor és bizakodó. (Fodorné Ablonczy Margit)
************************
Imádság:
Drága Urunk! Kérünk, hogy segíts, hogy a hitet ne önálló ajándéknak tekintsük, amelyet, ha megszereztünk már minden rendben van, hanem engedjük, hogy teljesen átformáljon, megszabadítson minden felesleges szokásunktól és az óember rossz tulajdonságaitól. Könyörülj rajtunk, hogy meg tudjuk „mutatni” a hitünket a magaviseletünkkel is! Ámen.
***********************
A nap gondolata:
„Lebeszélnélek védekező alapállásról. A legrosszabbakkal együtt kizárja a legjobb végkifejletet is. Alapszinten hithiányra vall.” (Marilynne Robinson)
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."