Tihanyi Bencés Apátság prédikációi Mit jelent nekem a Szentírás?SZUBJEKTÍV GONDOLATOK A SZENTÍRÁS VASÁRNAPJÁRA

Reggeli ima0 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
23

A Békés-Dalos Újszövetség 1955-ös kiadását még diák koromban kaptam. Hozzám ez a fordítás van közel. Hittantanárunk, Bajtai Oros atya évről-évre szentírási versenyt hirdetett: könyv nélkül kellett tudni valamelyik kijelölt evangéliumot. Márk evangéliuma volt a soron harmadikos gimnazista koromban. Második lettem: majdnem az egészet tudtam. Márk evangéliumának mondatai aztán természetesen társaimmá váltak, sok-sok más költemény mellett. A legváratlanabb pillanatokban és helyzetekben szólaltak meg bennem ezek a mondatok, s jelentették az igazodási pontokat az életemben és a tiszta kijelentéseket a fejemben.
Birkóztam a Szentírással mint tananyaggal: nem volt mindig könnyű feladat. Irodalmat tanító tanárként felismertem és diákjaimmal is sikerült megsejtetnem, hogy a Szentírás motívumai újra és újra visszaköszönnek az irodalomban és olyan háló csomóiként fogják át az életet, amelyek évezredek óta szinte mindenki számára érthetők: ugyanarról a valóságról beszélnek…
Sokszor kellett hívő és kevésbé hívó embereknek magyaráznom vasárnapi szentmiséken az evangéliumot. Az évek során rádöbbentem, hogy mindannyian ott vagyunk az evangéliumi szakaszokban: vagy mint szereplői, vagy mint megszólítottak. S ahogy az emberélet útjának felén túljutva egyre többet gondolok arra, hogy mi lényeges és mi nem fontos ebben az életben, úgy veszem észre, hogy nem csupán okulásunkra íródott a Szentírás, hanem továbbgondolásra, hogy valóban éljünk belőle. Egyre többször veszem észre a saját helyemet Péter mellett a főpap udvarában, de az emmauszi tanítványok csüggedt útján és a házukban is. A kereszten függő lator szavai: „Emlékezzél meg rólam…” értem is szólnak. Nyugtalan vagyok, amikor háborog a tenger, s úgy érzem, alszik az Úr… A kenyérszaporítás csodájában a fiú az öt árpakenyérrel s a két hallal mintha bátortalan készenlétemről szólna, amint rendelkezésre bocsátjuk az Úrnak azt a jelentéktelennek látszó csekélységünket, amivel éppen rendelkezünk/rendelkezem. S az Úr áldását adja rá.
Hadd ne használjam, hadd ne soroljam a Szentírásról elmondható hit-tanításokat. Ezeket megtanultam, de ez kevés volt. Az a felismerés tett gazdaggá, hogy nekem szól, engem üt szíven hol ez, hol az a mondat. Mindig csodáltam azokat az embereket, akik az élet minden helyzetére, eseményére szentírási idézettel tudtak válaszolni. Én ajándéknak, igazi kincsnek tartom, ha megszólal bennem, valahonnan igen-igen mélyről (s nem elérhetetlen, tudós távolságból) az élet-adó Szó: „Még ma velem leszel…”
Mostanában pedig napi fohászommá vált: „Maradj velünk, Uram, mert már esteledik!”

(K.R.) 

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."