Szent XXIII. János pápa (1881-1963) „Jó János pápa”A pápa, aki összehívta a II. Vatikáni zsinatot

Napi Ima11 imádkozás /layout/img/logo.png

Okt
11
Szent XXIII. János pápa (1881-1963) „Jó János pápa” A pápa, aki összehívta a II. Vatikáni zsinatot

Szent XXIII. János pápa (1881-1963) ; „Jó János pápa” ; A pápa, aki összehívta a II. Vatikáni zsinatot

Élete

+ Angelo Roncalli az olaszországi Bergamóban született.

+ 1904-ben szentelték fel, a bergamói püspök titkáraként szolgált, és számos tudományos művet írt, köztük a Borromeo Szent Károly életéről szóló ötkötetes könyvet, mielőtt katonai káplánnak hívták be az I. világháborúba.

+ 1925-ben Roncalli-t érsekké nevezték ki, és 30 éves karriert kezdett a vatikáni diplomáciai testületben, ahol Bulgáriában, Törökországban, Görögországban és Franciaországban szolgált. 1953-ban Velence bíboros-pátriárkájává nevezték ki.

+ 1958. október 28-án pápává választották, a XXIII. János nevet vette fel.

+ János pápaként számos reformot kezdeményezett, mind az egyházon belül, mind a társadalom tágabb részében. 1959. január 25-én minden feltűnés nélkül bejelentette szándékát, hogy ökumenikus zsinatot hív össze az Egyház előtt álló számos kérdés megvitatására. A II. vatikáni zsinat 1962. október 11-i megnyitása volt rövid pápaságának csúcspontja.

+ A látásmódjáról, szeretetéről és az egyházi ügyek új megközelítéséről emlékeznek meg róla. 1963. június 3-án halt meg. 2014-ben avatták szentté.

Imádságra és elmélkedésre

„Ne feledjük, hogy a szentek adnak irányt és növekedést az Egyháznak. A Zsinat összehívásával Szent XXIII. János nagyszerű nyitottságot mutatott a Szentlélek iránt. Engedte magát vezetni, és az Egyház számára pásztor, szolgáló-kalauzoló volt, akit a Szentlélek vezetett. Ez volt az ő nagy szolgálata az Egyház számára; ezért szeretek úgy gondolni rá, mint a Szentlélek iránti nyitottság pápájára.” - Ferenc pápa

Lelki bónusz

A II. vatikáni zsinat reformjai előtt október 11-ét a Boldogságos Szűz Mária anyaságának ünnepeként ünnepelték. Mivel az Egyház ezt az ünnepet Mária, Isten Anyja ünnepének (január 1.) megkettőzésének tekintette, az ezen a napon történő Mária-ünneplést a helyi egyházak és vallási közösségek választására bízta. Ezen a napon az Isteni Társaság (a szalvatoriánusok) például „Megváltó Anyja” címmel ünnepli Máriát.

Imádság

Mindenható örök Isten, aki Szent XXIII. János pápában az egész világnak a jó pásztor ragyogó példáját adtad, add, hogy közbenjárására örömmel terjesszük a keresztény szeretet teljességét. A mi Urunk Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, mindörökkön-örökké. Ámen

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."