Szent Brúnó áldozópap (1033-1101) A Karthauziak rendjének alapítója

Napi Ima2 imádkozás /layout/img/logo.png

Okt
06
Szent Brúnó áldozópap (1033-1101) A  Karthauziak rendjének alapítója

Élete

+ Brúnó Németországban, Kölnben született. A felsőfokú végzettség megszerzése után 1055-ben pappá szentelték, és a reimsi katedrális kanonoka lett.

+ Reimsben a nyelvtan és a teológia tanára, végül az egyházmegye kancellárjának nevezték ki.

+ 1084-ben Brúno lemondott hivataláról, és hat társával együtt a moleszesi apátságba utazott. Nagyobb magányt keresve társai engedélyt kaptak a grenoble-i Szent Hugh püspöktől, hogy letelepedjenek a Le Grand Chartreuse völgyében. 1085-ben kápolnát és néhány kis cellát építettek a szerzetesek számára, hogy ott lakhassanak. Ez jelentette a karthauzi rend kezdetét.

+ Brúnó és első követői olyan életmódot fogadtak el, amely egyesítette a magányt és a közösségi életet, hangsúlyozva az első szerzetesek és apácák elkülönült életmódját.

+ Brúnót pápai tanácsadóként hívták Rómába, és felkínálták neki a pápaságot, de elutasította.

+ Szent Brúno a La Torre-i alapításban halt meg 1101-ben. 1514-ben szentté avatták, és ünnepét 1623-ban kiterjesztették az Egyetemes Egyházra.

Érdemes tudni

A Chartreuse likőrt a karthauzi szerzetesek gyártották az 1700-as évek eleje óta. A likőr jellegzetes zöld színe az alapja a „zöld chartreuse” színnek is.

Magyarországon a XIII. századtól a XVI. századig voltak karthauzi kolostorok, elsősorban Észak-Magyarországon és a Felvidéken. Név szerint: Ercsény, Menedékszirt, Lehnic, Felsőtárkány, Lövöld. A lövöldi kolostorban élt a „Karthauzi Névtelen”, akinek prédikáció-jellegű írásait az Érdy-kódex őrizte meg számunkra.

Idézet

„Uramnak, Krisztus Jézusnak fönséges ismeretéhez mérten mindent szemétnek tekintek.” - Filippi 3: 8

Imádság

Istenünk, te Szent Brúnót meghívtad, hogy a magányban szolgáljon neked, kérünk, az ő közbenjárására engedd, hogy a világ forgatagában mindenkor nálad keressünk nyugalmat! A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."