Regnum Christi Készülődni, és el is indulni KrisztussalÁrpád-házi Szent Margit

Napi Ima2 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
18

Hangódi Dóri, a Regnum Christi megszentelt életű tagja 

Evangélium: 
Mt 25,1-13
A mennyek országa hasonlít a tíz szűzhöz, akik fogták lámpásukat, és a vőlegény elé mentek. Öt balga volt közülük, öt pedig okos. A balgák lámpásukat ugyan elvitték, de olajat nem vittek bele. Az okosak lámpásukkal együtt olajat is vittek korsójukban. A vőlegény késett, így valamennyien elálmosodtak és elaludtak. Éjfélkor kiáltás hallatszott: Itt a vőlegény, menjetek ki elébe! - Erre a szüzek mind fölkeltek, és rendbe hozták lámpásukat. A balgák kérték az okosakat: Adjatok egy kis olajat! Lámpásunk kialvóban van. - Nem adunk - felelték az okosak -, mert akkor nem lesz elég se nekünk, se nektek. Menjetek inkább az árusokhoz és vegyetek magatoknak. Míg odavoltak vásárolni, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bevonultak vele a menyegzőre. Ezzel az ajtó bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Beszóltak: Uram, Uram, nyiss ki nekünk! De ő így válaszolt: Bizony mondom nektek, nem ismerlek benneteket. Legyetek hát éberek, mert nem tudjátok sem a napot, sem az órát.

Bevezető ima:  Drága Jézusom! Hálatelt szívvel jövök hozzád ebben az imában, tudva, hogy már sokszor elszalasztottam jöveteledet, vagy hívásodat, mert annyi más dologgal voltam elfoglalva. Köszönöm, hogy ma újra kopogtatsz szívem ajtaján és, hogy Te mindig adsz nekem egy új alkalmat lámpásom feltöltésére!

Kérés: Uram, kérlek, erősítsd meg bennem a reményt, hogy ki tudjam várni a Te idődet siettetés, türelmetlenség nélkül és kérlek töltsd fel szívem lámpását soha ki nem fogyó hittel!

Elmélkedés: 
1. A lámpás és az olaj. Még nagymamáink, dédnagymamáink idejéből ismerhetjük az olajmécseseket, amelyekre  mindig figyelni kellet, hiszen olaj nélkül nem világítottak. Teljesen logikus. De a most olvasott evangéliumi részből az tűnik ki, hogy az 5 balga szűz számára ez mégsem volt túl egyértelmű. Bizonyára itt nem valami technikai hiba csúszott be, annál inkább hozzáállási kérdésről van szó. Mi is a lámpás? Mit jelképez az olaj? Értelmezhetjük a lámpást saját életünkként, hiszen mint a lámpa feladata, hogy világítson, a mi hivatásunk is az: Krisztus szeretetével bevilágítani sötétedő, útkereső világunkat. Az olaj a lámpás elszakíthatatlan része, ami nélkül nem ad fényt. Mi lehet az én életemben az a „valami”, amitől Isten szeretetét világítani tudom? Mi / ki az én életem motorja?

2. Vigyázz, kész, rajt... Futóversenyek előtt ez a három szó, amit minden versenyző nagy figyelemmel, feszültséggel vár. A legfontosabb a „rajt”, amikor is minden összegyűjtött erő, koncentráció szabadjára lesz engedve, elindulva ezáltal az áhított cél felé. A „vigyázz, kész” semmit nem ér a „rajt” nélkül. Mire vigyázok? Mire készülök, ha nem tudok majd elindulni? Tudom-e mi is a célom? Az 5 balga szűz,a készülődés nagy hevében elfelejtette a lényeget, a célt... Nem is állnak tőlünk olyan messze ezek a balga leányok hiszen, ha őszintén szívünkbe tekintünk, felfedezhetjük, hogy mi is kerültünk már hasonló szituációba. De ez még nem baj, hiszen erről elmélkedve rádöbbenhetünk arra, hogy nekünk még igen is van lehetőségünk újrakezdeni a készülődést, mert a „vőlegény” azaz Jézus még nem hívott be minket a menyegzőre, azaz még élünk itt a földön. Ne hagyjuk, hogy a legközelebbi lehetőséget, amire az Isten hív minket, elszalasszuk, hanem figyeljünk rá, és a napi apró dolgainkban álljunk készen az Ő akaratát meghallani, megérteni és teljesíteni. 

3. Nem ismerlek benneteket. „De te nem emlékszel rám?!” – hangzik el a kérdés, amikor évek, évtizedek után gyerekkori barátok vagy régi óvodástársak találkoznak... Mennyire kellemetlen ez mindkét fél számára! Ez egy érzés, amit senkinek nem kívánunk. Az evangéliumi kifejezés, nagyon keménynek hangzik, különösen a vőlegény / Jézus szájából. Valahol szívtelennek is tűnhetnek, ha nem értjük azt meg, hogy miről is ismer fel minket az Úr, mi a mi „védjegyünk”. Ez nem más, mint a tettekre váltott jó szándék, hívásának nap mint napi követése. Ha nem bonyolódunk bele saját magunkba, a körülményeinkbe, terveinkbe, hanem mindig Jézust tartjuk életünk iránytűjének és néha számunkra értelmetlennek tűnő útmutatásait követjük bizalommal és hittel, akkor még kisebb bukásaink, ügyetlenségeink ellenére is megtartjuk azonosságunkat, igazi énünket. Mennyire jó azzal a tudattal élni, hogy mindennek megvan a miértje, hiszen Isten mindezek által  az örök menyegzőre, az örök boldogságra szeretne minket elvezetni.

Beszélgetés Krisztussal: Drága Jézusom! Annyira vágyom meglátni arcodat, veled találkozni! Kérlek segíts, hogy hű maradjak hozzád, ezzel viszonozva a Te végtelen szertettedet és hűségedet irántam. Tisztítsd meg lelki szemeimet, hogy felismerjelek és téged tükrözhesselek a világnak! Ismerni téged, életem legnagyobb kincse! Köszönöm ezt neked!

Elhatározás: A mai napon egy rövid imában Szent Margit közbenjárását kérem hazánk és népünk jövőjéért, és ezen a héten csatlakozom az ökumenikus imahéthez valamilyen módon. 

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."