Regnum Christi Elmélkedés Lecke az imádságrólNagyböjt első hete – kedd

Napi Ima7 imádkozás /layout/img/logo.png

Feb
23

Evangélium: 
Mt 6, 7-15
A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik úgy gondolják, hogy a bőbeszédűségükért nyernek meghallgatást. Ne hasonlítsatok tehát hozzájuk; mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek őt. Ezért ti így imádkozzatok:
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te Neved;
jöjjön el a te Országod;
legyen meg a te Akaratod,
amint a Mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk
az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe;
de szabadíts meg a gonosztól!
Mert ha megbocsátjátok az embereknek botlásaikat, nektek is meg fog bocsátani mennyei Atyátok. De ha nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem fogja megbocsátani nektek a ti botlásaitokat.

Bevezető ima: Uram, tisztában vagyok vele, hogy Te tudod, mi a legjobb nekem. Ezért is hiszek Benned. Sokkal inkább érdekel Téged az én lelki jólétem, mint engem. Ezért bízom Benned. Bűneim ellenére mindenkor szeretettel megbocsátasz nekem. Ezért szeretlek Téged.

Kérés: Uram, taníts engem imádkozni!

Elmélkedés:
1. Ne fecsegj! Néhányan szeretnek beszélni. Elvárják, hogy meghallgassák őket, de ők nem mutatnak hajlandóságot mások meghallgatására. Nem is tudsz hallgatni, ha nem szoktál hozzá a csendben léthez. Kalkuttai Boldog Teréz anya írta egyszer, hogy az imádság a csend gyümölcse. Jézus szeretné, ha megértenénk, hogy az ima sokkal inkább szól a hallgatásról, mint a beszédről. Amikor olyasvalakivel vagy, aki jóval tájékozottabb nálad egy témában, ami érdekel téged; csak kérdések feltevésére szorítkozol, és inkább figyelemmel hallgatsz. Jézus a Mennyei Atya kinyilatkoztatója. Ez azt jelenti, hogy imádságainkban meg kell kérdeznünk Jézus Urunkat az Ő Atyjáról, majd a hallgatásnak szentelnünk a figyelmünket.

2. Mindenek Atyjához imádkozni. Jézus szerint a Mennyei Atya tudja, mire van szükségünk, még mielőtt kérnénk. Ennek ellenére kérnünk kell Tőle, mert csak így tudatosodhat bennünk, hogy vannak olyan szükségleteink, melyeket csak az Atya Isten tud kielégíteni. Meg kell tanulnunk azt kérni Istentől, amire leginkább szükségünk van az üdvözüléshez. Ezért tanította meg nekünk Jézus a „Miatyánkot”. A „Miatyánk” imádkozásakor megemlékezünk arról, hogy Ő Mindenek Atyja, ezért minden ember valójában a testvérünk. A „Miatyánkban” tulajdonképpen három dolgot kérünk: legyen Isten az első helyen az életünkben, testileg és lelkileg is tápláljon minket, és bocsásson meg.

3. Megbocsátani és megkapni a bocsánatot.  Jézus hangsúlyozza a megbocsátás fontosságát. Ahogy János első levele emlékeztet minket: mindannyian bűnösök vagyunk. A keresztény élet egyik legfontosabb jellemzője, hogy Jézus szerető Irgalmasságával szeretnénk találkozni. Ezt csak akkor tudjuk igazán megélni, ha átültetjük a gyakorlatba. Csodálhatunk valakit, aki kiugrik egy ejtőernyővel a repülőből, de átélni az élményt csak akkor tudjuk, ha magunk is megtesszük ugyanezt. Az Irgalmasság valódi értelmét csak úgy foghatjuk fel, ha megbocsátunk másoknak. A mi megbocsátásunk nem lesz azonos Krisztus Irgalmasságával: Ő sosem vétkezett, mégis megbocsát nekünk, pedig nem érdemeljük meg. Ha Krisztus megbocsátott nekünk, hogyan merészelünk mi nem megbocsátani másoknak?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm, hogy megtanítasz arra, hogyan imádkozzak az Atyához. Nem mindig imádkozom annyit, amennyit kellene. Kérlek, segíts, hogy többet és jobban imádkozzak! Segíts, kérlek, hogy teljes szívemből Istent akarjam életemben az első helyre helyezni. Segíts, hogy az Ő Akarata fontosabb legyen, mint a sajátom! Segíts, hogy úgy bánjak másokkal, ahogyan szeretném, hogy velem bánjanak, és megbocsássak, ha megbántanak!

Elhatározás: Minden nap időt fogok szentelni az imádságnak.

A pápa imaszándéka 2021. február hónapra:
A nők elleni erőszak megszűnéséért: Imádkozzunk az erőszak áldozatául esett nőkért, hogy a társadalom vegye észre a szenvedéseiket, törődjön velük és védje meg őket.

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."