Napi szentSZENT I. KALLIXTUSZ PÁPA, VÉRTANÚ

Napi Ima4 imádkozás /layout/img/logo.png

Okt
14
Napi szent SZENT I. KALLIXTUSZ PÁPA, VÉRTANÚ

Rabszolgacsaládból származott. Zefirinusz pápa (199-217) 199-ben diakónussá szentelte és megbízta a keresztény temetkezőhelyek gondozásával. A pápa halála után őt választották meg utódjául. Hippolitusz pap (lásd aug. 13.) hevesen ellenezte megválasztását. Tévtanítással és túlzott engedékenységgel vádolta, ugyanis a szemére vetette azt is, hogy az előkelők és rabszolgák közötti házasságokat érvényesnek ismerte el. 222-ben halt meg, a Trastevere városrészben temették el szept. 14-én. A 354. évi római naptár említi meg őt először.

Keresztény gazdája (Karpoforusz) felszabadított, azonban zsidó vádak alapján Szardínia bányáiba került rabmunkára. Szabadulása után diakónus lett, és ő volt a róla elnevezett, a Via Appián levő temetőhely gondnoka, valamint az alsópapság felügyelője. 217-ben, Zefirin pápa halálakor ő lett a pápa. Mint pápa küzdött az eretnekek ellen és a megtérő bűnösök ellen szigorú eljárást követelő keresztények ellen, akik még ellenpápát is állítottak vele szemben, Hippolituszt.

222-es vértanúsága után a Via Aurélián temették el. Ereklyéit most a Santa Maria in Trastevere őrzi. Sírját 1960-ban megtalálták. Sírjának freskói vértanúságát ábrázolják.

Gondolkozz el!
Rabszolgából és rabból is lehet pápa, sőt szent! Isten kezébe kell tennünk sorsunkat!

Az üldözések időszakában nem is volt olyan egyértelmű, hogy nem szégyellem az evangéliumot. Kallixtus pápa sem szégyellte, ezért szenvedett vértanúságot. Ma sem mindig könnyű kiállni az evangélium igazsága mellett. Ma is szükség van Isten erejére, bátorságra, leleményességre.

http://www.katolikus.hu/szentek/1014.html

Válsztható olvasmányok

1Pt 5,1-4
Szent Péter maga is elöljáró, és Krisztus szentvedésének tanúja.

Lk 22,24-30
Nektek adom az országot, mint ahogy Atyám nekem adta.

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."