Napi Ige és Gondolat Ki vagy te?Csütörtök

Napi Ima1 imádkozás /layout/img/logo.png

Feb
22
Napi Ige és Gondolat Ki vagy te? Csütörtök
Ki vagy te?
„Ki vagy te?” (Jn 1:19)
Olvasandó: Jn 1,6-8; 19-28
Menekülünk attól a kérdéstől, hogy ki vagyok én igazán. Gondolatainkban azonnal egyfajta viszonyulás tör elő: Kihez tartozom? Mit akarok elérni? Milyen zavart érzek magamban? De ha mindezt lehántjuk, tényleg, ki vagyok én valójában? Ki az, aki nem szép, nem is csúnya, nem jó és nem rossz, hanem csak úgy van. Vagy nem létezik az a valaki, akit még semmiféle jelzővel nem címkéztek fel? Isten előtt létezünk így magunkban. Itt, az emberi, földi viszonyok között állandóan tükörben nézzük magunkat. Ezek a képek mondatják velünk: boldogtalan vagyok. Vagy ezt: jó úton járok. Milyen nehéz ezeket a képeket félretennünk, és mögöttük meglátni azt, aki mindezt mondja.
János evangéliuma első kérdése ez: Ki vagy te? Keresztelő János egyre mélyebbre és mélyebbre ásott, hogy jó választ adjon. Minden kidobott lapát föld egy-egy „nem” volt. Igy van ez velünk is. Ha bátorságot veszünk arra, hogy a mai kor millió felszínes kérdése mögé menjünk, először mindig az fénylik fel, amivel nem tudom azonosítani magam. A kíváncsi, igazán kutakodó ember állandó tapasztalata ez: először fogalmunk sincs, hogy mi történik és kik vagyunk igazán. Aki a hit útján jár, mind vállalja ezt a bizonytalanságot. Amig egós szerepeink biztonságában élünk, egyre több mindent tudni vélünk, egyre biztosabbak vagyunk. Amikor a lét kérdéseit feltesszük, elvesznek biztos meghatározásaink, skatulyáink.
Ha vesszük a bátorságot, és belefogunk ebbe az ásásba, akkor előbb-utóbb valami különös, ragyogó egység-érzést találunk majd. János felfedezi, hogy ő a hang. De hang nincsen magában, a hang megcsendít valamit. Igy egyesül János és Jézus küldetése. A hang és a Szó. János eggyé lesz Isten csodájával, valakivel, aki nem ő, sőt sokkal több mindennél, amire ő képes lenne. Nem János alkotja az utat. Senki nem csinál semmit. Rábukkanásról van szó: Igen, ez vagyok én, aki mindent elenged és szabad utat nyit a Szeretetnek. Mint amikor felkel a Nap, és a szobában égő gyertya szinte égi társára ismerve már nem világít, mert a sokkal nagyobb átvette szerepét.
(Fekete Ágnes)
****
Imádság:
Uram! Hadd legyek az, akinek Te alkottál. Munkálkodj bennem a Te tetszésed szerint. Ámen
*******
A nap gondolata:
Úgy igyekezzünk élni, hogy azért se kelljen szégyenkeznünk, amik vagyunk, amit gondolunk, s amit teszünk, amikor senki sem látja.
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."