Napi Ige és GondolatKészítséték – egyengessétek!

Napi Ima1 imádkozás /layout/img/logo.png

Aug
10

 „Azokban a napokban kezdett Keresztelő János prédikálni Júdea pusztájában: Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa! Mert ő az, akiről Ézsaiás így prófétált: „Kiáltó szava hangzik a pusztában: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit!” János teveszőr ruhát viselt, derekán pedig bőrövet, tápláléka sáska volt és vadméz. Akkor kiment hozzá Jeruzsálem, egész Júdea és a Jordán egész környéke; és amikor megvallották bűneiket, megkeresztelte őket a Jordán folyóban. Amikor pedig látta, hogy a farizeusok és szadduceusok közül sokan jönnek, hogy megkeresztelje őket, így szólt hozzájuk: Ti viperafajzatok! Ki figyelmeztetett titeket, hogy meneküljetek az eljövendő harag elől? Teremjetek hát megtéréshez illő gyümölcsöt, és ne gondoljátok, hogy ezt mondhatjátok magatokban: A mi atyánk Ábrahám! Mert mondom nektek, hogy Isten ezekből a kövekből is tud fiakat támasztani Ábrahámnak. A fejsze már a fák gyökerén van: ezért minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágatik, és tűzre vettetik. Én vízzel keresztellek titeket, hogy megtérjetek, de aki utánam jön, erősebb nálam, arra sem vagyok méltó, hogy a saruját vigyem. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket. Kezében szórólapát lesz, és megtisztítja szérűjét: csűrbe hordja gabonáját, a pelyvát pedig megégeti olthatatlan tűzzel. (Mt 3,1-12)

 

Életem egyik első, s egyben meghatározó igés lapjára ez az ige volt felírva: „Teremjetek hát megtéréshez illő gyümölcsöt!”Keresztelő János alakja többszörösen is szimbolikus: képviselte (az Igét), amit a régi próféták is, és egyben készítette is az Úr útját. Szó szerint ugyanazt hirdette, mint Jézus: „Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa.” (Mt 3,2 és Mt 4,17) Ez (is) az evangélium dióhéjban. Ma János igehirdetésének két vonatkozása van előttünk:

 

Készítsétek az Úr útját!

A karantén alatt mennyi mindent készített kreatívan az ember: lakás-rendet, napirendet, munka-rendet, házi kenyeret. Itt azt olvassuk: az Úr útját is lehet készíteni. Hogyhogy? Nem ő készít nekünk utat magához és egymáshoz? Hogyan jönnénk mi ahhoz, hogy utat készítsünk? Mégis ez van itt: „Készítsétek!” Azzal az odaadással, készültséggel, bénázással, mint ahogy készítjük hétköznapi dolgainkat. János az Isten országa követségében van, s az üdvösség útját készíti elő. Ha úgy végezzük a dolgainkat, hogy azzal Isten dicsőségét és az ő országát építjük, akkor örömöt találunk még a gyakran monoton, fárasztó munkában is, amit naponta végzünk.

 

Egyengessétek ösvényeit!

Nagy ajándék, akinek kertje van s lehetősége ott tevékenykedni. Sokszor van úgy, hogy „egyengetni” kell: egy virágágyást, egy sort, a szegélyt, egy sövényt, egy kiskert tégla széleit. Annyi kedvesség, bíztatás, szelíd nógatás van az „egyengetni”, szóban, melyben az a cél van előttünk: ami görbe, össze-vissza tekereg, az egyenes legyen. A gyakorító képzőben benne van rendszeresség a lassúság, az óvatosság is. A Messiás köves és görbe úton is el tud jönni hozzánk, vagy az ég felhőin, vagy a tenger felszínén lépdelve. Az útkészítéssel, egyengetéssel a mi igyekezetünket és szeretetünket fejezzük ki. Ezért is legyünk tevékenyek, s ne gondoljuk azt, hogy ez nekünk nem dolgunk, ezt csinálják csak a lelkészek, hivatalos szolgák. Ahogyan a kertünkben szívesen munkálkodunk, úgy legyünk tevékenyek abban is, hogy mások felé készítjük az Úr útját.

(Bölcsföldi András spirituális, KRE-HTK, Budapest)

******************************

Imádság:

Mennyei Édesatyánk! Köszönjük Neked, hogy arra hívsz minket, hogy a Messiás útját készítsük. Megrendítő és egyben felemelő feladat a Te munkatársadnak lenni. Add nekünk, hogy ne csak ennek tudatában fürödjünk, hanem tevékenyek legyünk a Te munkádban, s kérünk előre azokért, akiket a Te országodba hívhatunk! Ámen!

****************************************

A nap gondolata:

Pakolás közben a Petőfi kötetünkben találtam kis papíron egy névsort, mely általános iskolában egy irodalmi műsor vázlata volt. Készültünk – és ennek nyoma is maradt. Negyven évvel ezelőtti munkánknak halvány nyomata megmaradt. Hogyne az Úr munkájának!

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."