Napi Ige és Gondolat Alá/fölé: rendeltségemKedd

Napi Ima4 imádkozás /layout/img/logo.png

Dec
07
Napi Ige és Gondolat Alá/fölé: rendeltségem Kedd
Alá/fölé: rendeltségem
„...Csak a trón tesz engem nagyobbá nálad.” (1Móz 41,40)
Mondhatni Petőfivel: „Hogy fölvitte az Isten a dolgát”. És bizony így is van: Isten nagyon fölvitte József dolgát, hisz miután megfejtette a fáraó álmait, a fáraó őt tette meg Egyiptomban maga után az első emberré. A feladata az volt, hogy a bőség 7 esztendejében begyűjtse a sok termést, majd az éhínség 7 esztendejében kiadja azt. A fáraó lehúzta a pecsétgyűrűjét és azt József ujjára húzta, gyolcs ruhába öltöztette és aranyláncot tett a nyakába. Mindenki engedelmességgel tartozott Józsefnek. Majdnem egyenlő volt a fáraóval. Ez a „majdnem”, amit a fáraó így fogalmaz, és ez a miheztartás József számára: „Csak a trón tesz nagyobbá”.
Hogy vagyunk mi a rangban, megbízatásban, felelősségben, döntéshozatalban felettünk álló emberekkel? Mielőtt gyorsan mondanánk, hogy „rendben, minden ok”, szeretnék emlékezni és emlékeztetni: Annak idején, valamikor a nyolcvanas években egy-egy válogatott focimeccs, vagy körkapcsolásos bajnoki hétvége után azt mondtuk, hogy ebben az országban van legalább 10 millió futballszakértő! Ők mind pontosan tudják, kit kellett volna mást játszatni, milyen taktikával kellett volna felállni, melyik játékosnak, hogy kellett volna helyezkedni, mikor kellett volna lőni, védeni, keménykedni…
De ez a múlt! Vagy mégsem? Hiszen ma van az országban nagyjából szintén 10 millió virológus, aki pontosan tudja, hogy miért nem jó az, ahogy most védekezünk, miért nem jó az oltás (netán kinek melyik is…), sőt köztük a legjobban értesültek azt is tudni vélik, hogy nincs is vírus. De a közlekedési dugóban van közel ugyanennyi kiváló közlekedésmérnök is. Lehet, hogy van ennyi politikában jártas, de minimum hozzáértő emberünk is, akik mind jobban tudják, hogy mit tesz rosszul a polgármester, a miniszter, a miniszterelnök, és talán azt is, hogy pontosan mit is kellene tenni.
Ám van egy kis bibi: az a bizonyos „trón”, amit József számára világossá tett a fáraó. Aminek tudatában József pontosan tudta a viszonyát minden irányba! Fölérendelt volt a maga feladatkörében, de egyben alárendelt is. És ezt sosem tévesztette össze. Mi, a mai sokkal szabadabb világban (hisz a demokrácia későbbi találmány), könnyen eltévesztjük a viszonyainkat és feljebb gondoljuk a székünket, mint ahol a helye van. Ezért, kedves Testvérem hadd intselek némi óvatosságra, mikor veretes igazságokat fogalmaznál meg. Mikor mások feladatkörében nyilatkozol, vagy rosszabb esetben kárhoztatsz, netán szidalmazol (akinek nem inge…!).
Józsefnek tiszta, egyértelmű volt: nagy ember lett pillanatok alatt, de a trón az trón! Lássuk mi is tisztán, hogy van, akinek alá vagyok rendelve, még akkor is, ha bennem van az isteni lélek, ha én lennék az okosabb, ha…, akkor is alá vagyok rendelve, és ehhez mérten kell szóljak, viselkedjek, cselekedjek! És akkor ott van még a mennyei trónus is, aminek a földi trónok is mind alárendeltek, még az én trónom is.
Ma így csendesedj el, így állj meg Urunk előtt, és így töltsd napodat: tudom alá- és fölérendeltségeimet.
(Böttger Antal, Verőce)
**************************
Imádság:
Uram! Tudom, hogy te vagy az Úr! Bocsásd meg nekem, ha olykor úgy szólnék, viselkednék, mintha én ülnék a legmagasabb trónon. Hadd tanuljam az alázatot, a helyes viszonyulást, hogy az élet minden helyzetében a helyemen legyek! Ámen.
*************************
A nap gondolata:
A legnehezebb dolog másokat előtérbe helyezni, magunkat pedig a második helyre, mert ösztönösen csak magunkkal törődünk.
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."