Napi igeÁgnes napja

Napi Ima0 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
21

Azután megformálta az Úristen az embert a föld porából, és az élet leheletét lehelte az orrába. Így lett az ember élőlény. (1Móz 2,7(külső hivatkozás))

János írja Gájusznak: Szeretett testvérem, kívánom, hogy mindenben olyan jó dolgod legyen, és olyan egészséges légy, amilyen jó dolga van a lelkednek. (3Jn 1,2(külső hivatkozás))

Olvasmányok: ApCsel 15,22–31(külső hivatkozás) és Lk 6,12–16(külső hivatkozás)

 

Lelki útravaló a mai napra

Az ember különleges élőlény. Különlegességének okára sok megoldás – vagy szerényebben: ötlet – született a történelem során. Volt, aki az eszéért dicsérte, volt, aki közösségalkotó képességéért. Volt, aki a munkát látta az embert a többi élőlénytől megkülönböztető jegynek, és volt, aki azt a képességét, hogy az őt körülvevő valóság nélkül vagy akár azzal szemben is képes létrehozni világát.
A zsidó és keresztény vallási hagyomány Isten különleges teremtményének látja az embert. Különleges volta a teremtésben elfoglalt helyében, a neki adott áldásokban, a rábízott egyedi feladatokban és az ehhez kapcsolódó felelősségviselésben áll. A Teremtőjével való különleges kapcsolata abban a különös közelségben mutatkozik meg, hogy Isten az élet leheletét lehelte orrába. Élet az Életből, lélek a Lélekből. Ezért gondolták sokan azt, hogy az embert a lelke teszi különleges élőlénnyé, ám jókora különbség van az egyes lélekértelmezések között. Míg a bibliai szövegek soha nem úgy beszélnek az ember lelkéről, mintha lehetne róla magáról, Teremtőjétől elválasztva bármi lényegeset mondani, addig későbbi korokban előszeretettel igyekeztek magával a lélekkel foglalkozni.
A Szentírás nem egyetlen szót használ az ember lelkére. Ám bárhogyan is szóljon róla, mindig az istenkapcsolat realitásával teszi.

*

Mennyei Atyánk, hálával fogadjuk el tőled az életet minden titkával, rejtett szépségével és kérdőjelével együtt. Kérlek, nyisd meg szemünket csodálatos világod mélyebb megismerésére, mert nélkülözhetetlen vagy mindazok számára, akik értelmükkel is téged keresnek szüntelenül. Ámen.

Szerző: Béres Tamás

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."