Kühár Flóris Vallomások és gondolatok

Napi Ima2 imádkozás /layout/img/logo.png

Aug
13

Névtelen nem filozófus, mégis úgy érzem, hogy maga is végső okát keresi annak, miért maradt meg a hét vezér nomád népe Pannóniában; miért nem vándorolt tovább, mint annyi elődje, a Duna-Tisza kö­zéről és Pannóniából át az Alpokon a Pó síkságára, on­nét is tovább a nagy tenger irányába. Pedig kalandozásiban eljutott Szicíliáig és Spanyolországig, vagy Keletre Bi­zánc kapujáig.

Honnét e józan belátás a nomád népben, mely mindig visszatartotta a végzetes továbbköltözéstől, melynek a ma­gyar föld szürke ege és hosszú tele jobb volt Itália napfé­nyes, meleg, fagytalan világánál és nem költözött át oda, hogy a gótok, longobárdok, normannok sorsára jusson? A magyarság mégis le tudta győzni magában ezt a dél felé űző vágyat, mely ép úgy elpusztította azokat, kiket hatal­mába kerített, mint ahogy a gyertyafény pusztítja el a beléje hulló bogarakat.

Az érzéseket rendszerint nem a józan belátás, hanem az erősebb érzés győzi le. Hogy Álmos és Árpád népében volt kellő külpolitikai tájékozódás, hogy számoltak a lehetősé­gekkel, azt nem akarjuk tagadni; és hogy a józan belátás tiltotta a tovább költözködést, az világos.

(Pannónia szépsége)

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."