Kiss Ulrich naplója tanításÉvközi 18. vasárnap

Napi Ima11 imádkozás /layout/img/logo.png

Júl
30
Kiss Ulrich naplója tanítás Évközi 18. vasárnap

tanítás

Abban az időben, amikor Jézus tanított, valaki megszólalt a sokaságból: „Mester, szólj testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!” Ő így válaszolt neki: „Ember, ki hatalmazott fel engem, hogy bírátok legyek, és elosszam örökségeteket?” Majd a tömeghez fordult: „Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete”. 
Példabeszédet is mondott nekik: „Egy gazdag embernek a földje bőséges termést hozott, így okoskodott magában: Mit tegyek? Nincs hová gyűjtenem a termésemet. Tudom már, mit teszek: lebontom csűrjeimet és nagyobbakat építek, oda gyűjtöm majd a termést és minden vagyonomat. Aztán majd elégedetten mondom magamnak: Ember, van elég vagyonod, eltart sok évig. Pihenj, egyél, igyál, és élvezd az életet! Ám az Isten így szólt hozzá: Esztelen, még az éjjel számon kérik tőled lelkedet. Kié lesz mindaz, amit szereztél? Így jár az, aki kincset gyűjt magának, ahelyett hogy Istenben gazdagodnék!” Lk 12,13-21

 

Lelki tanács

Mottó: „ valaki megszólalt a sokaságból:” –. A Pápai Gergely Egyetemen mint leendő teológusok, azt tanultuk, hogy a bibliai történetek értelmezésénél vegyük figyelembe az élethelyzetet, amiben a szereplők megszólalnak, cselekednek. Ez a híres Sitz im Leben. Ez nagyon igaz erre a perikópára is. Nem a hegyi beszéd része, és így nem általános érvényű erkölcsi tanítás, amit sokféle élethelyzetben értékelhetünk. Sajnos sok prédikátor, de még több közgazdász, értetlenül fogadja az üzentet, melyet félreértelmez. Mert nem a tartaléképítés elítélése, még kevésbé a bohém hedonizmus dicsérete, és nem mond ellen, mondjuk a hét sovány esztendő gazdálkodója felelős magatartásának. A Sitz im Leben nem a morális tanítás, hanem a lelkipásztori konkrét igény. ”Valaki” megszólítja konkrétan Jézust, hogy oldja meg az ő konkrét problémáját, no persze, az ő javára. Jézus azonban nem akar a rabbik példáját követve esettanulmányokból levezetni egyedi döntéseket bárkinek a javára. Nem bíráskodni jött konkrét esetekben. Ehelyett a kérdezőt új helyzetbe hozza: Tekintsen az ügyre Isten országának törvényei szerint. Istenben gazdagodjon. Az új Sitz im Leben Isten ítélőszéke. Ott és annak kell megfelelni.

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."