Kiss Ulrich naplója Száznak feleÚrnapja

Napi Ima10 imádkozás /layout/img/logo.png

Jún
18
Kiss Ulrich naplója Száznak fele Úrnapja

Száznak fele

Jézus egy magányos helyre vonult apostolaival. A nép megtudta és utána ment. Ő szívesen fogadta őket, és beszélt nekik Isten országáról, akik pedig gyógyulást kerestek nála, azokat meggyógyította. A nap már hanyatlóban volt. Odament hozzá a tizenkettő: „Bocsásd el a népet – figyelmeztették –, hogy a környékbeli falvakban és tanyákon szállást és élelmet keressenek maguknak, mert itt elhagyatott helyen vagyunk.” „Ti adjatok nekik enni”– válaszolta. „Csak öt kenyerünk és két haluk van”– mondták. – „El kell mennünk, hogy ennivalót vegyünk ennyi népnek”. Mintegy ötezer férfi volt ott. Akkor meghagyta tanítványainak: „Telepítsétek le őket ötvenes csoportokban”. Úgy is tettek. Letelepedtek mindnyájan. Jézus pedig kezébe vette az öt kenyeret és a két halat. Föltekintett az égre, és megáldotta azokat. Majd megtörte, s tanítványainak adta, hogy osszák ki a népnek. Miután mindnyájan ettek és jóllaktak, még tizenkét kosárra való maradékot szedtek össze. Lk 9,11b-17 

 

Mottó: „Telepítsétek le őket ötvenes csoportokban”. –

 

Miért épp ötvenesével telepítette le a hallgatóságát Jézus? Ötvenesével csomagolunk egy kötegbe, ötven főt számoltak az ősember közösségei a kőkorszakban. Csányi Vilmos etológus elmélete szerint ez az ötvenes létszám volt az ideális, hogy a csoporton belüli kommunikáció, elérhetőség és meghittség biztosítsa a kohéziót, az összetartást. Hogy hogy nem a középkori tanyák is nagyjából ilyen létszámból gazdálkodtak, A kenyérszaporító közösség esetében a választás, hogy ötvenes csoportokat alkossanak, nem csak ősi hagyományt fordított gyakorlatba, hanem biztosította, hogy e csoporttagjai áttekinthesse az esemény lényegét: a közösségépítő szolidaritást, Nagy tömegben nem lehetne tudni, honnan is jön a „manna”, nem élnék meg a megosztást. S ez minden közösségi élmény kulcsa: ne idegenek, hanem bizalomkeltő arcok egyenek körül, a vezető pedig azzal tűnik ki, hogy ő „szervezi” meg a közösséget. Ebben az esetben a kenyér kiosztásával. Amit Jézus még hozzátett, az az áldás.

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."