Kiss Ulrich naplója Napi díjasokÉvközi 25. vasárnap

Napi Ima12 imádkozás /layout/img/logo.png

Szep
21
Kiss Ulrich naplója Napi díjasok Évközi 25. vasárnap

Napi díjasok

Abban az időben Jézus ezt mondta: A mennyek országa hasonlít a gazdához, aki kora reggel kiment, hogy munkásokat fogadjon a szőlőjébe. Miután napi egy dénárban megegyezett a munkásokkal, kiküldte őket a szőlőbe. A harmadik óra körül megint kiment, s látta, hogy mások is ácsorognak itt tétlenül a piacon.  Megszólította őket: Menjetek ki ti is a szőlőmbe, és majd megadom, ami jár nektek. Azok ki is mentek. A hatodik ás kilencedik órában újra kiment, s ugyanígy tett. Amikor a tizenegyedik óra tájban is kiment, megint talált ott ácsorgókat. Megkérdezte tőlük: Mit ácsorogtok itt egész nap tétlenül? Nem fogadott fel minket senki – felelték. Menjetek ki ti is a szőlőmbe – mondta nekik. Amikor beesteledett, így szólt a szőlősgazda vincellérjéhez: Hívd össze a munkásokat, és add ki bérüket, kezdve az utolsókon az elsőkig. Jöttek tehát, akik a tizenegyedik óta tájban álltak munkába, és fejenként egy dénárt kaptak. Amikor az elsők jöttek, azt hitték, hogy ők majd többet kapnak, de ők is egy-egy dénárt kaptak. Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen. Ezek az utolsók csak egy órát dolgoztak – mondták –, s ugyanúgy bántál velük, mint velünk, akik viseltük a nap terhét és hevét.  Barátom – felelte egyiküknek –, nem követek el veled szemben igazságtalanságot. Nem egy dénárban egyeztél meg velem? Fogd, ami a tied és menj! Én az utolsónak is annyit szánok, mint neked. Vagy nem tehetem a sajátommal azt, amit akarok? Rossz szemmel nézed, hogy én jó vagyok? Mt 20, 1-16a

 

Mottómajd megadom, ami jár nektek

 

Napszámosok

Az evangéliumok Isten országáról szólnak, népiesen arról, hogyan jutunk be a mennyországba. Teológiai igazságról szól, nem jogi, gazdasági vagy társadalmi logika irányítja a tanítást és így a példabeszédeket. A jogász perelhet, precedensekre hivatkozva. hogy mi az igazságos, méltányos munkabér, akkor is az egy dénáros alapbér lesz a mérvadó. Ez az egy dénár azt jelenti, hogy ez a minimálbér, de egyúttal a belépő is a paradicsomba. Egyszer kell elnyerni, mindegy mennyi munkával, de kell rá jelentkezni. A belépő, a fizetség valójában a gazda ajándéka, akár az utolsó órában is. Nincs előnyöd abból, hogy hajnalban kélsz, sem abból, hogy egész nap robotolsz. Kegyelem, nem juss. Ezt jelzi Jézus a zárószóban, amikor azt mondja: Vagy nem tehetem a sajátommal azt, amit akarok? A napidíj nem teljesítménybér, a készségért járó alapbér. Ennyi, nem több, de mindent megkapsz érte, amire valóban vágysz. És jaj, ne irigyeljük senkitől sem, hanem örüljünk neki, hisz mi sem érdemelhetünk többet!

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."