Kiss Ulrich naplója KölcsönösségÉvközi 7. vasárnap

Napi Ima18 imádkozás /layout/img/logo.png

Feb
18
Kiss Ulrich naplója Kölcsönösség Évközi 7. vasárnap

Kölcsönösség

Jézus a hegyi beszédben így szólt a tanítványaihoz: Nektek, akik hallgattatok engem, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Azokra, akik átkoznak titeket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért. Ha arcul üt valaki, tartsd oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is. Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek bánjanak. Mert ha csak azokat szeretitek, akik titeket is szeretnek, milyen jutalmat várhattok érte Istentől? Hisz a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. Ha csak azokkal tesztek jót, akik veletek is jót tesznek, milyen jutalmat érdemeltek? Hisz ezt a bűnösök is megteszik. Ha csak a visszafizetés reményében adtok kölcsönt, milyen hálára számíthattok? A bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza. Szeressétek inkább ellenségeteket: tegyetek jót, adjatok kölcsönt, és semmi viszonzást ne várjatok. Így nagy jutalomban részesültök, és fiai lesztek a Magasságbelinek, hisz ő jóságos a hálátlanok és a gonoszok iránt. Legyetek tehát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas. Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljétek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is. Lk 6,39-45

 

Mottó: Mert ha csak azokat szeretitek, akik titeket is szeretnek, milyen jutalmat várhattok érte Istentől?

 

Érzelgősség

A múlt vasárnap Jézus azzal sokkolta tanítványait, hogy azokat mondta boldognak, akik a többség véleménye szerint nem azok. De persze szívesen tűnünk nagylelkűnek, jónak, és így a boldogság mégis lehet jutalma azoknak, akik Jézust követik a szegénységbe. Megéri. Mielőtt azonban elbíznánk magunkat, Jézus újabb provokatív meghívással áll elénk. Szeressük azokat, akik gyűlölnek minket. Itt nem valami érzelgősségről, egyfajta szentimentalizmusról van szó. Nagyon is gyakorlatiasan arra buzdít, hogy ne viszonozzuk az erőszakot. Rossztét helyébe jót adjunk. S kölcsön. Érdek nélkül. A biztatást megtetézi azzal, hogy a jót önmagért tegyük, ne bármiféle jutalomért, bár igaz, hogy azt is kilátásba teszi annak, aki valóban nagylelkű. Mindez eléggé zavarba ejtő. Végül egyfajta kölcsönösség mégis létrejön, de azt maga Isten hozza létre. Mért a mérce, a minta Isten. Ő az, aki megmutatja nekünk, hogy ellenszolgáltatást nem várva szeret. Sőt, minden jót, amit a felebarátnak, a másik embernek teszünk, Isten maga hálálja meg nekünk. Túlcsorduló mértékkel.

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."