Kiss Ulrich naplójaÉvközi 30. vasárnap

Napi Ima3 imádkozás /layout/img/logo.png

Okt
24
Kiss Ulrich naplója Évközi 30. vasárnap

Abban az időben, amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan hallgattatta el a szadduceusokat, köréje gyűltek, és egyikük, egy törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel nekik: Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben? Jézus így válaszolt: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívvel, teljes lelkeddel és egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson nyugszik az egész törvény és a prófétákMt 22, 34-40

A szeretet parancsa

Mottómelyik a legfőbb parancs a törvényben?

A farizeusok esteében a legegyszerűbb kérdés is valójában egy csapda. Jézustól is nem azt kérdezik, hogy melyik a legfőbb parancs, bár abban a korban világos volt, hogy csakis “a” parancsról, a zsidóság legfőbb törvényéről lehet szó. Itt nincsenek választási lehetőségek, és mindenki tudta a helyes választ. Miért akkor a kérdés? Jézus olyan gyakran újraértelmezte a zsidók parancsait, hogy talán ezt most is megteszi.

És szinte „bejött”. Hiszen legfőbb parancs csak egy lehet. Ilyen a felső fok. És Jézus mégis két parancsot fog válaszul felsorolni. Sőt, kijelenti, hogy az egész törvény és a próféták, azaz a teljes zsidó hagyomány ezen alapszik. És mégis, a kérdezők elhallgatnak. Pedig Jézus nagyon óvatosan a másodikról, a felebaráti szeretetről csak azt fogja mondani, hogy „hasonló” az elsőhöz. Ezt nem tagadhatják, hisz ott van az Írásban is. És feldereng, hogy a kettő elválaszthatatlan. Nincs értelme elsőről és másodikról beszélni. A farizeusok Mesterükre találtak!

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."