Ferenc pápa ÚrangyalaNagyböjt 3. vasárnapja

Napi Ima8 imádkozás /layout/img/logo.png

Márc
03
Ferenc pápa Úrangyala Nagyböjt 3. vasárnapja

Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

Ma az evangélium egy durva jelenetet mutat be nekünk: Jézus kiűzi a kereskedőket a templomból (vö. Jn 2,13-25), Jézus elűzi az árusokat, feldönti a pénzváltók bódéit, és mindenkit figyelmeztet, mondván: „Ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká!” (16. v.). Maradjunk egy kicsit a ház és a vásárcsarnok közötti ellentétnél: ezek valójában két különböző módja annak, hogyan álljunk az Úr előtt.

A vásárcsarnokként felfogott templomban ahhoz, hogy valaki Istennel szemben igaz legyen, elég volt megvenni egy bárányt, fizetni érte, és az oltár parazsán elfogyasztani. Megvenni, kifizetni, elfogyasztani, és utána mindenki hazamegy. Az ehelyett otthonnak tekintett templomban éppen az ellenkezője történik: az ember azért megy oda, hogy találkozzon az Úrral, hogy eggyé váljon Vele, hogy egységbe kerüljön a testvéreivel, hogy megosszák örömüket és bánatukat. Ismételten mondom: a vásárcsarnokban az ember az árral törődik, az otthonában nem számol; a vásárcsarnokban a saját érdekeit keresi, otthon szabadon ad. És Jézus ma azért olyan szigorú, mert nem fogadja el, hogy a templom-vásárcsarnok foglalja el a templom-otthon helyét, nem fogadja el, hogy az Istennel való kapcsolat távoli és kereskedelmi jellegű legyen ahelyett, hogy szoros és bizalomteljes lenne, nem fogadja el, hogy az elárusító helyek foglalják el a családi asztal helyét, hogy az árak foglalják el az ölelés helyét, és a pénzérmék a simogatás helyét. És miért nem fogadja el ezt Jézus? Mert ez gátat teremt Isten és ember, testvér és testvér között, holott Krisztus azért jött, hogy közösséget hozzon, hogy irgalmat hozzon, vagyis megbocsátást, hogy közelséget hozzon.

A mai meghívás böjti utunk számára is az, hogy teremtsünk magunkban és körülöttünk több otthont és kevesebb vásárcsarnokot. Mindenekelőtt Isten felé: úgy, hogy sokat imádkozunk, mint gyermekek, akik fáradhatatlanul, bizalommal kopogtatnak az Atya ajtaján, nem pedig fukar és bizalmatlan kereskedőkként. Először is tehát imádkozás által. Aztán a testvériség terjesztésével: annyi testvériségre van szükség! Gondoljunk arra a kínos, elszigetelő, olykor ellenséges csendre, amellyel oly sok helyen találkozunk.

Kérdezzük meg tehát magunktól: először is, milyen az én imám? Megfizetendő ár, vagy a bizalomteljes önátadás pillanata, amikor nem nézem az órát? És milyenek a kapcsolataim másokkal? Tudok-e adni anélkül, hogy viszonzásra várnék? Tudom-e, hogyan tegyem meg az első lépést, hogy áttörjem a hallgatás falait és a távolságtartás réseit? Tegyük fel magunknak ezeket a kérdéseket.

Mária segítsen bennünket abban, hogy „otthont teremtsünk” Istennel, egymással és a környezetünkben.

___________________________

Az Úrangyala után

Kedves testvéreim!

Minden nap szomorúan hordozom a szívemben a palesztinai és izraeli nép folyamatos ellenségeskedések miatti szenvedését. A több ezer halott, a sebesültek, a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek, a mérhetetlen pusztítás fájdalomra vezet, és mindez rettenetes következményekkel jár a fiatalok és a védtelenek számára, akik jövőjüket veszélyeztetve látják. Azt kérdezem magamtól: tényleg azt hiszik, hogy így egy jobb világot építenek, tényleg azt hiszik, hogy ezzel békét teremtenek? Kérem, fejezzék be! Mondjuk mindannyian: kérem, fejezzék be! Álljanak meg! Az azonnali tűzszünetről szóló tárgyalások folytatását szorgalmazom Gázában és az egész térségben, hogy a túszok azonnal kiszabadulhassanak és visszatérhessenek a türelmetlenül várakozó szeretteikhez, a civil lakosság pedig biztonságban hozzájuthasson a sürgetően szükséges humanitárius segélyekhez. Kérem, ne feledkezzünk meg a szenvedő Ukrajnáról sem, ahol naponta oly sokan halnak meg. Milyen sok fájdalom van ott.

Március 5-e a Leszerelés és az Atomsorompó iránti tudatosság második nemzetközi napja. Mennyi erőforrást pazarolnak el a katonai kiadásokra, amelyek a jelenlegi helyzet miatt sajnos tovább nőnek! Őszintén remélem, hogy a nemzetközi közösség megérti, hogy a leszerelés mindenekelőtt kötelesség, a leszerelés erkölcsi kötelesség. Véssük ezt a fejünkbe. És ehhez a nemzetek nagy családjának minden tagjától bátorságra van szükség, hogy a félelem egyensúlyáról a bizalom egyensúlyára térjünk át.

Köszöntelek mindnyájatokat, rómaiakat és a különböző országokból érkezett zarándokokat. Külön köszöntöm a portugáliai Vila Pouca de Aguiar Sénior Egyetem hallgatóit, a Badajoz-i Rodríguez Moñino Intézet diákjait, valamint a lengyelországi plébániai csoportokat.

Köszöntöm a Chioggiai egyházmegyében lévő Rosolinából, családjaikkal együtt érkezett konfirmandusokat; a Padovából, Azzano Mellából, Caprianóból és Feniliből, Tarantóból és a római Nagy Szent Albert plébániáról érkezett híveket.

Szeretetteljes üdvözletemet intézem az ukrán fiatalokhoz, akiket a Sant'Egidio közösség hívott össze a Győzzük le a rosszat a jóval. Imádság, szegények, béke téma jegyében. Kedves fiatalok, köszönöm elkötelezettségeteket azok iránt, akik a legjobban szenvednek a háborútól. Köszönjük!

Mindnyájatoknak szép vasárnapot kívánok. Kérem, ne felejtsetek el imádkozni értem. Jó étvágyat és viszontlátásra!


Forrás: https://www.vatican.va/content/francesco/it/angelus/2024/documents/20240303-angelus.html

 

 

 

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."