Ferenc pápa ÚrangyalaÉvközi 11. vasárnap

Napi Ima18 imádkozás /layout/img/logo.png

Jún
16
Ferenc pápa Úrangyala Évközi 11. vasárnap

Kedves testvéreim, boldog vasárnapot kívánok!

A mai liturgia evangéliuma a mag képén keresztül beszél nekünk Isten országáról (vö. Mk 4,26-34). Jézus többször használja ezt a hasonlatot (vö. Mt 13,1-23; Mk 4,1-20; Lk 8,4-15), és ma úgy teszi ezt, hogy különösen arra hív meg minket, hogy gondolkodjunk el egy fontos magatartásról, amely a mag képéhez kapcsolódik: ez a bizakodó várakozás magatartása.

A vetés során ugyanis, függetlenül attól, hogy milyen jó vagy bőséges magot szór szét a földműves, vagy milyen jól készíti elő a földet, a növények nem hajtanak ki azonnal: időbe telik, és türelem kell hozzá! Ezért szükséges, hogy miután elvetett, tudja, hogyan kell bizakodva várni, hogy a magok a megfelelő pillanatban kinyíljanak, és a hajtások kihajtsanak a magból, és elég erősek legyenek ahhoz, hogy a végén bőséges termést biztosítsanak (vö. 28-29. v.). A föld alatt a csoda már folyamatban van (vö. 27. v.), hatalmas fejlődés tapasztalható, de ez láthatatlan, türelemre van szükség, és közben folyamatosan ápolni kell a rögöket, öntözni és tisztán tartani, annak ellenére, hogy a felszínen látszólag semmi sem történik.

Isten országa is ilyen. Az Úr belénk helyezi az Ő igéjének és kegyelmének magvait, jó magokat, bőséges magokat, és aztán, anélkül, hogy valaha is megszűnne kísérni minket, türelmesen vár. Az Úr továbbra is gondoskodik rólunk, az Atya bizalmával, de időt ad nekünk – az Úr türelmes –, hogy a magok megnyíljanak, növekedjenek és kifejlődjenek, hogy meghozzák a jó cselekedetek gyümölcseit. És ez azért van így, mert Ő azt akarja, hogy semmi se vesszen el az Ő mezején, hogy minden elérje a teljes érettséget; azt akarja, hogy mindannyian képesek legyünk növekedni, mint a gabona.

De nem csak ezt. Az Úr ezzel példát ad nekünk: arra is tanít minket, hogy bárhol is vagyunk, bátran vessük el az evangéliumot, majd várjuk meg, hogy az elvetett mag növekedjen és gyümölcsöt teremjen bennünk és másokban, anélkül, hogy elkeserednénk, és anélkül, hogy megszűnnénk támogatni és segíteni egymást, még akkor is, ha erőfeszítéseink ellenére úgy tűnik, nem látunk azonnali eredményeket. Sőt, gyakran még közöttünk is, a látszat ellenére, a csoda már folyamatban van, és idővel bőséges gyümölcsöt fog teremni!

Ezért megkérdezhetjük magunktól: Engedem-e, hogy az Ige elvetésre kerüljön bennem? Bizalommal vetem-e én is Isten Igéjét ott, ahol élek? Türelmesen várok, vagy elbátortalanodom, mert nem látom azonnal az eredményeket? És tudom-e, hogyan bízzak mindent nyugodtan az Úrra, miközben mindent megteszek az evangélium hirdetése érdekében?

Szűz Mária, aki befogadta az Ige magját és növekedni hagyta magában, segítsen bennünket, hogy az evangélium nagylelkű és magabiztos vetői legyünk.

____________________

Az Úrangyala után

Kedves testvéreim!

Tegnap Krakkóban boldoggá avatták Michał Rapaczot. Pap és vértanú, Krisztus szíve szerinti lelkipásztor, az evangélium hűséges és nagylelkű tanúja, aki mind a náci, mind a szovjet üldöztetést megtapasztalta, és életének ajándékával válaszolt. Tapsoljuk meg az új Boldogot!

Továbbra is fájdalmas hírek érkeznek a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén zajló összecsapásokról és mészárlásokról. Felhívom a nemzeti vezetőket és a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek meg mindent az erőszak megállítása és a civilek életének védelme érdekében. Az áldozatok között sok a keresztény, akiket odium fidei (hit elleni gyűlöletből) gyilkoltak meg. Ők vértanúk. Áldozatuk olyan mag, amely kicsírázik és gyümölcsöt terem, és arra tanít bennünket, hogy bátran és következetesen tegyünk tanúságot az evangéliumról.

Ne szűnjünk meg imádkozni a békéért Ukrajnában, a Szentföldön, Szudánban, Mianmarban és mindenütt, ahol az emberek háborútól szenvednek.

Üdvözlök mindenkit, rómaiakat és zarándokokat! Külön köszöntöm a libanoni, egyiptomi és spanyol híveket; a "Londoni Oratórium Iskola" diákjait; a lengyelországi Opole és a Budapest-Albertfalva egyházmegye diákjait; a "Hit, művészet és szinodalitás" témájú Európai Laikus Fórum résztvevőit; és a római kongói közösség anyáinak csoportját. Ezek az anyák jól énekelnek! Szeretném máskor is hallani őket énekelni.

Köszöntöm Carini, Catania, Siracusa és Messina híveit; a fiatal elsőáldozó- és bérmálkozó-jelölteket Mestrinóból; a frissen bérmálkozottakat Castelsardóból, Sassariból, a bergamói Bolgare-ból és a padovai Caminból; végül pedig a hála  gondolata a véradóknak, akik most ünnepelték nemzeti ünnepüket.

Üdvözlök mindenkit, és szép vasárnapot kívánok. Kérem, ne felejtsetek el imádkozni értem. Jó étvágyat az ebédhez, és arrivederci (viszontlátásra)!

 

Forrás: https://www.vatican.va/content/francesco/en/angelus/2024/documents/20240616-angelus.html

 

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."