Ferenc pápa Úrangyala

Napi Ima11 imádkozás /layout/img/logo.png

Feb
26
Ferenc pápa Úrangyala
Kedves testvéreim, buongiorno (jó napot kívánok)!
 
A nagyböjt első vasárnapjának evangéliuma a pusztában élő Jézust mutatja be nekünk, akit megkísért az ördög (vö. Mt 4:1-11). Az „ördög” jelentése „megosztó”. Az ördög mindig megosztottságot akar teremteni, ezt tűzte ki célul Jézus megkísértésével is. Lássuk hát, hogy kitől akarja elválasztani, és hogyan kísérti meg őt.
 
Kitől akarja az ördög elválasztani Jézust? Miután János megkeresztelte a Jordánban, Jézust az Atya „az én szeretett Fiam”-nak nevezte (Mt 3:17), és a Szentlélek galamb alakjában leszállt rá (vö. 16. v.). Az Evangélium így mutatja be nekünk a három szeretetben egyesült isteni személyt. Majd maga Jézus mondja, hogy azért jött a világra, hogy mi is részesüljünk az ő és az Atya közötti egységben (vö. Jn 17:11). Az ördög ehelyett az ellenkezőjét teszi: azért lép a színre, hogy Jézust elválassza az Atyától, és eltérítse őt az értünk való egység küldetésétől. Ő mindig megoszt.
 
Lássuk most, hogyan próbálja ezt megtenni. Az ördög ki akarja használni Jézus emberi állapotát, aki gyenge, mivel negyven napig böjtölt és éhes (vö. Mt 4:2). A gonosz ezután három erős „mérget” próbál belé oltani, hogy megbénítsa az egységre irányuló küldetését. Ezek a mérgek a ragaszkodás, a bizalmatlanság és a hatalom. Mindenekelőtt az anyagi javakhoz, a szükségletekhez való ragaszkodás mérge; az ördög hatásos érvekkel próbálja meggyőzni Jézust: „Éhes vagy, miért kell böjtölnöd? Hallgass a szükségleteidre és elégítsd ki, neked jogod és hatalmad van erre: változtasd a köveket kenyérré”. Aztán a második méreg, a bizalmatlanság: „Biztos vagy benne, hogy az Atya azt akarja, ami jó neked? Teszteld őt, zsarold őt! Dobd le magad a templom legmagasabb pontjáról, és vedd rá, hogy azt tegye, amit te akarsz”. Végül a hatalom: „Nincs szükséged az Atyádra! Miért várnál az ajándékaira? Kövesd a világ kritériumait, vegyél el mindent magadnak, és hatalmas leszel!”. Jézus három kísértése. Mi is e kísértések között élünk, mindig. Rettenetes, de éppen így van ez velünk is: az anyagiakhoz való ragaszkodás, a bizalmatlanság és a hatalomvágy három elterjedt és veszélyes kísértés, amelyet az ördög felhasznál arra, hogy elválasszon minket az Atyától, hogy ne tekintsünk többé testvérekként egymásra, hogy magányba és kétségbeesésbe kergessen. Ezt akarta tenni Jézussal, ezt akarja tenni velünk is: a kétségbeesésbe kergetni minket.
 
De Jézus legyőzi a kísértéseket. De hogyan győzi le őket? Úgy, hogy kerüli a vitát az ördöggel, és Isten Igéjével válaszol. Ez fontos: az ördöggel ne vitatkozzunk, ne beszélgessünk vele! Jézus Isten Igéjével száll szembe vele. Három mondatot idéz a Szentírásból, amelyek a javaktól való szabadságról (vö. Mtörv 8:3), a bizalomról (vö. Mtörv 6:16) és az Istennek való szolgálatról (vö. Mtörv 6:13) szólnak, három olyan mondatot, amelyek ellentmondanak a kísértésnek. Soha nem bocsátkozik párbeszédbe az ördöggel, nem tárgyal vele, hanem a Szentírás jótékony szavaival elhárítja a célzásait. Ez egy felhívás számunkra is; nem tudjuk legyőzni őt azzal, ha tárgyalunk vele, ő erősebb nálunk. Mi úgy győzzük le az ördögöt, hogy hitben, az isteni Igével szembe szállunk vele. Jézus így tanít meg bennünket arra, hogy megvédjük az Istennel és egymással való egységet a megosztó támadásaival szemben. Az isteni Ige az, ami Jézus válasza az ördög kísértésére.
 
Mi pedig tegyük fel magunknak a kérdést: milyen helye van az életemben Isten Igéjének? Hozzá fordulok-e lelki küzdelmeimben? Ha van egy bűnöm vagy egy visszatérő kísértésem, miért nem szerzek segítséget azzal, hogy megkeresem Isten Igéjének azt a versét, amelyik arra a bűnre válaszol? Aztán amikor jön a kísértés, Krisztus kegyelmében bízva elmondom, elimádkozom. Próbáljuk meg, ez segíteni fog a kísértés idején, nagyon sokat fog segíteni, hogy a bennünk kavargó hangok között megszólaljon Isten Igéjének jótékony hangja.
Mária, aki befogadta Isten Igéjét, és alázatával legyőzte a megosztó gőgöt, kísérjen bennünket a Nagyböjt lelki küzdelmében.
 
_____________________________
 
Az Angelus után
 
Kedves testvéreim!
 
Továbbra is aggasztó hírek érkeznek a Szentföldről: sok embert megöltek, még gyerekeket is... Hogyan lehet megállítani az erőszak spirálját? Megújítom felhívásomat, hogy győzedelmeskedjen a párbeszéd a gyűlölet és a bosszúállás felett, és imádkozom Istenhez a palesztinokért és az izraeliekért, hogy a nemzetközi közösség segítségével rátaláljanak a testvériség és a béke útjára.
 
Nagyon nyugtalanító a helyzet Burkina Fasóban is, ahol folytatódnak a terrortámadások. Arra kérlek Benneteket, hogy imádkozzatok e drága ország népéért, hogy az elszenvedett erőszak ne vegye el a demokrácia, az igazságosság és a béke útjába vetett hitüket.
 
Ma reggel szomorúan értesültem a calabriai partoknál, Crotone közelében történt hajótörésről. Már negyven halottat találtak, köztük sok gyermeket. Imádkozom mindegyikükért, az eltűntekért és a többi túlélő migránsért. Köszönetet mondok azoknak, akik segélyt hoztak, és azoknak, akik menedéket nyújtanak. A Szűzanya tartsa meg ezeket a testvéreinket. Ne feledkezzünk meg az ukrajnai háború tragédiájáról sem; amely már egy éve tart, és ne feledkezzünk meg a szíriai és török nép földrengés miatti szenvedéséről sem.
 
Üdvözletemet intézem mindnyájatokhoz, akik Olaszországból és más országokból érkeztetek. Köszöntöm a Spanyolországból, Portugáliából, Mexikóból és Horvátországból jött zarándokokat. Köszöntöm Palermo, Montelepre, Termini Imerese és Riese Pio X híveit; a nápolyi Campania Interregionális Szeminárium diákjait; a milánói egyházmegye különböző plébániáinak tinédzsereit; a fiatal bérmálkozásra készülöket Cavaionból és a veronai Sega városából; a Limbadi csoportot és az elsőáldozásra készülő gyermekeket az Ostia Antica-i Sant'Aureából.
 
Üdvözlöm az Olasz Szervdonorok Egyesületét, amely megalakulásának ötvenedik évfordulóját ünnepli: Köszönöm a társadalmi szolidaritás iránti elkötelezettségüket, és arra kérlek Benneteket, hogy továbbra is támogassátok az életet a szervadományozás által. Külön üdvözlöm azokat, akik a Ritka Betegségek Világnapja alkalmából jöttek el, amelyre holnapután kerül sor; ismételten bátorítom a betegek és hozzátartozóik egyesületeit; soha ne hiányozzon a közelségünk, különösen a gyermekek felé, hogy érezzék Isten szeretetét és gyengédségét.
 
Mindannyiatoknak boldog vasárnapot kívánok. Kérem, ne felejtsetek el imádkozni értem. Jó étvágyat kívánok az ebédhez és arrivederci (viszontlátásra)!
 
 
Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."