Dr. Benyik György IGÉZŐK Évközi 28. vasárnap Mt 22,1–14Barátom, hogy kerültél ide?

Napi Ima0 imádkozás /layout/img/logo.png

Okt
11

Barátom, hogy kerültél ide?

Az evangélium hasonlata Isten országának ingyenességéről szól, de egészen furcsa módon. A drága, nehezen elérhető dolgokat megszerezve nagy megkönnyebbülést érzünk, mert minden nehézség ellenére szereztük meg őket. Amit azonban ingyen kapunk, legyen értékes vagy értéktelen, nem sokra becsüljük.

Ezért nem is nagyon értjük, okos dolog volt-e ezt a hasonlatot elmondani, hiszen első olvasatra Isten országa ingyenességéről szól, és arról a természetes következményről, hogy ezt a meghívást nem fogadják osztatlan lelkesedéssel a meghívottak. Ez az egyszerű történet azonban, ha végiggondoljuk, átalakítja szemléletünket a mennyországról. Mindenki helyként képzeli el, ahova bizonyos feltételekkel be lehet jutni, vagy amit bizonyos körülmények között meg lehet kapni. Ebből a történetből inkább az derül ki, hogy valakivel együtt kell lenni, ez a valaki pedig az Isten.

Az eredeti meghívottak nemigen értékelték a meghívást, mert el sem mentek. Különös, hiszen ha előkelő helyről kapunk meghívót, akkor általában elfogadjuk. Sőt az effajta meghívásért törleszkedni szoktak az emberek. Legfeljebb akkor érdektelenek, ha álruhás meghívóról van szó.

Az Isten majdnem mindig álruhában jár. Jézus Krisztusban embernek álcázta magát. Hogy Isten beszél a meghívottakhoz, azt csak azok voltak képesek észrevenni, akik foglalkoztak az ő dolgaival, és ismerkedtek a gondolataival.

A lakodalmas ház tulajdonosának, Istennek a második meghívása azokhoz szólt, akik sohasem mertek arra gondolni, hogy habár nem tartoznak a választott néphez, velük is törődik az Isten. Szívesen elmentek hát a vendégségbe. De akadt olyan is, aki nem nagyon tudta, hova hívták.

Nem lehet eljutni Isten országába minden meghívás ellenére sem, ha erre nem vágyódunk. Nem vagyunk képesek megfelelni a meghívásnak, ha nem gondoljuk, másmilyennek kell lennünk, ha az Istennél akarunk vendégeskedni.

Isten országa nem eszem-iszom, hanem öröm a Szentlélekben. Aki nem tud örülni egy jó ember jelenlétében, az Isten jelenlétében sem érezheti jól magát. Talán ezt tapasztalta az ősegyház, és ezért tartotta fontosnak, hogy figyelmeztetésül átörökítse ezt a szöveget a pogányokból létrejött egyháza tagjainak. Az Isten országa, a mennyország, a mennyei boldogság nem jár automatikusan a keresztséggel. Arra bizony meg kell érnünk.

A választottak imája

Köszönjük, Urunk, hogy meghívtál bennünket lakomádra. Köszönjük ajándékodat, hogy kiválasztottál bennünket, bár tudatában vagyunk méltatlanságunknak. Meghívottaid között talán sokkal méltóbbak is vannak nálunk, mégis elfogadjuk meghívásodat.

Köszönjük, hogy mindig megtisztítod ruhánkat – ha mi kérjük –, hogy méltóak legyünk a találkozásra veled. Küldd el Szentlelkedet, hogy felismerjük ennek ajándékát, és ne félelemmel, hanem örömmel öltöztessük ünnepi díszbe lelkünket, szívünket, mielőtt megvendégelsz bennünket, hogy veled örvendezhessünk mindörökké a te országodban. Amen.

 

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."