Diós István - Napi kenyerünk Szentlecke Róm 10,9–18 Evangélium Mt 4,18–22Szent András apostol

Napi Ima4 imádkozás /layout/img/logo.png

Nov
30
Diós István - Napi kenyerünk Szentlecke Róm 10,9–18  Evangélium Mt 4,18–22 Szent András apostol

Testvéreim! Szent Andrást általában Péter bátyjának szoktuk mondani, de abból, ahogyan András az evangéliumok szerint viselkedett, arra következtethetünk, hogy alighanem Péternek az öccse volt, lélekben pedig Szent Jánosnak lehetett a rokona.

András meg János volt az, akik fölfigyeltek a szóra, amikor Keresztelő János azt mondta Jézusra mutatva: „Íme az Isten Báránya!” János szavait hallva megbökték egymást: „Ennek utána kellene nézni..., menjünk már utána!” – és követni kezdték Jézust. Egyszer csak Jézus megfordul, és őket, kettőjüket kérdezi: „Mit akartok?” – Ezek zavarba jönnek, csak annyit tudnak mondani: „Mester! Hol laksz?” – Jézus elviszi magával őket, és elkezdi nekik – először nekik – hirdetni az Isten országát, azzal, hogy megmutatja nekik: „Nézzétek meg!” És egy egész éjszakát ott töltenek Vele.

András ezen éjszaka végén – és innen sejthető, hogy fiatal ember lehetett még – minden előzményt figyelmen kívül hagyva, semmi következménnyel nem számolva elrohan a bátyjához, Simonhoz azzal: „Képzeld! Megtaláltuk a Krisztust! A Messiást!” – és elvitte a bátyját Jézushoz.

Szent András, amikor az apostolok szétszéledtek a világ négy égtája felé, északra, a Fekete-tenger környékére, onnan nyugatra, Görögországba ment. Itt, Patraszban keresztre feszítették, mégpedig nem a latin keresztre, aminek a szárai derékszögben metszik egymást, hanem egy X formájú keresztre.

Szent András lett Európa keleti felének a nagy apostola. Amikor Konstantinápoly már a kelet-római birodalomnak a fővárosa, akkor Patraszból Konstantinápolyba vitték András apostol ereklyéit, és ahogyan Rómának Szent Péter meg Szent Pál, úgy Konstantinápolynak ő lett a nagy apostol-szentje.

Amikor Konstantinápolyból térítették az oroszokat, akkor Moszkva is megörökölte őt. Így a görög és az orosz ortodox egyháznak is András a nagy apostola. Olyannyira, hogy az oroszok 1917-ig a zászlóikon az András-kereszt jelét hordozták, akkor is, ha háborúba mentek.

Kelet és a Nyugat megbékélésének egyik nagy pillanata volt, amikor 1964-ben VI. Pál pápa a konstantinápolyi pátriárkának visszaajándékozta Szent András apostol fejereklyéjét. Azóta megint Konstantinápolyban őrzik.

Ez az apostol a mennyországból látja, hogy az Egyháznak mennyi baja és gondja megoldódnék, ha a keleti meg a nyugati egyház igazán egymásra tudna találni. Ha a keletiek nem félnének attól, hogy sérülnek a jogaik, ha elismerik Pétert a katolikus egyház fejének. András ettől nem félt. Tőle lehet tanulni e téren. András nem féltékenykedett és nem versengett a testvérével, Péterrel, hanem szeretettel és örömmel tudomásul vette, hogy az Úr nem engem tett az Egyház fejévé, hanem a testvéremet, Pétert.

Kérjük meg Szent András apostolt, imádkozzon a keleti egyházban élő testvéreinkért, és értünk is, hogy merjük elhinni: az Úr Krisztusban lehet úgy egymásra találni, hogy nem kell félni a másiktól, mert az nem uralkodni akar rajtam, hiszen mindegyikünknek egy Ura van, az Úr Jézus Krisztus. Amen.

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."