Az Ige mellett – Tatai István igemagyarázata (1–2) „… a Lélek indítására a pusztában ...miközben kísértette az ördög.” (Lk 4,1–13)

Napi Ima1 imádkozás /layout/img/logo.png

Nov
28
Az Ige mellett – Tatai István igemagyarázata (1–2) „… a Lélek indítására a pusztában ... miközben kísértette az ördög.” (Lk 4,1–13)

„… a Lélek indítására a pusztában tartózkodott negyven napon át, miközben kísértette az ördög.” Lk 4,1–13

1 Jézus Szentlélekkel telve visszatért a Jordántól, és a Lélek indítására a pusztában tartózkodott 2 negyven napon át, miközben kísértette az ördög. Nem evett semmit azokban a napokban, de azok elmúltával megéhezett. 3 Az ördög pedig így szólt hozzá: Ha Isten Fia vagy, mondd ennek a kőnek, hogy változzék kenyérré. 4 Jézus így válaszolt neki: Meg van írva, hogy „nem csak kenyérrel él az ember”. 5 Ezután felvitte őt az ördög, megmutatta neki a földkerekség minden országát egy szempillantás alatt, 6 és ezt mondta neki: Neked adom mindezt a hatalmat és dicsőséget, mert nekem adatott, és annak adom, akinek akarom. 7 Ha tehát leborulsz előttem, tied lesz mindez. 8 Jézus így válaszolt neki: Meg van írva: „Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj.” 9 Ezután elvitte őt az ördög Jeruzsálembe, a templom párkányára állította, és ezt mondta neki: Ha Isten Fia vagy, vesd le innen magad, 10 mert meg van írva: „Megparancsolja angyalainak, hogy őrizzenek téged, 11 és kézen fogva vezetnek téged, hogy meg ne üsd lábadat a kőben.” 12 Jézus így válaszolt neki: Megmondatott: „Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet.” 13 Amikor mindezek a kísértések véget értek, eltávozott tőle az ördög egy időre.

Az Ige mellett – Tatai István igemagyarázata

(1–2) „… a Lélek indítására a pusztában tartózkodott negyven napon át, miközben kísértette az ördög.” (Lk 4,1–13)

Isten már a pusztai népet is megpróbálta, hogy alkalmas-e a küldetésre (5Móz 8,2). Hasonló próbatétel történt az Édenkertben is. Azonban amíg Ádám és Éva teli hassal egy gyönyörű kertben szembesült a próbával, addig az Emberfia éhezve, vadállatok között és a pusztai magányban szenvedte el a gonosz szavait. Próbáról beszélünk, ha az Úr hitünket kívánja megerősíteni, kísértésről, amikor a gonosz céljáról van szó, aki az ellenkezőjét akarja, tehát hitünk és küldetésünk elvesztését. Jézus próbatétele lényének egészét érintette. A kenyérrel kapcsolatos ördögi felhívás inkább testi jellegű volt. Közvetlenül a testi szükség kielégítésére irányult a böjt idején. A templomfalról való leugrás, úgy tűnik, mutatványra való felhívás volt. Tehát a népszerűség és a vallásosság olyan összekeverése, amely elkerüli a kereszt küldetését. A harmadik kísértés szellemi jellegű volt. A gonosz nyíltan üzletet ajánlott Jézusnak, mintha ezt mondta volna: a világot akarod megszerezni? Oda tudom adni! Nem kell érte a keresztre menni, csak imádj engem! Hogyan lehet győzni a kísértésben? Egyrészt fogadjuk el: kikerülhetetlen, hogy mi is próbákon megyünk át. Elszántságra, élénk értelemre, igei jártasságra és Szentlélekre van szükségünk, hogy hűségben megálljunk a kísértés idején. Csak mindezek után jönnek az angyalok, de nem azért, hogy elkapjanak, hanem, hogy szolgáljanak Isten akaratából (Mt 3,11).

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."