Az Ige mellett – Bogárdi Szabó István igemagy. (48) „Júdás, csókkal árulod el az Emberfiát?”(Lk 22,47–53)

Napi Ima1 imádkozás /layout/img/logo.png

Márc
18
Az Ige mellett – Bogárdi Szabó István igemagy. (48) „Júdás, csókkal árulod el az Emberfiát?” (Lk 22,47–53)

„Júdás, csókkal árulod el az Emberfiát?” Lk 22,47–53

47 Miközben ezeket mondta, íme, sokaság közeledett. Júdás jött elöl, a tizenkettő egyike, és Jézushoz lépett, hogy megcsókolja. 48 Jézus így szólt hozzá: Júdás, csókkal árulod el az Emberfiát? 49 Amikor a körülötte levők látták, hogy mi készül, megkérdezték: Uram, odavágjunk a karddal? 50 Egyikük oda is csapott a főpap szolgájára, és levágta a jobb fülét. 51 Jézus azonban megszólalt, és ezt mondta nekik: Hagyjátok abba! És megérintve a fülét, meggyógyította őt. 52 Majd ezt mondta az ellene kivonuló főpapoknak, a templomőrség vezetőinek és a véneknek: Úgy vonultok ki ellenem kardokkal és botokkal, mint valami rabló ellen. 53 Mindennap veletek voltam a templomban, mégsem emeltetek rám kezet. De ez a ti órátok és a sötétség hatalmának ideje.

Az Ige mellett – Bogárdi Szabó István igemagyarázata

(48) „Júdás, csókkal árulod el az Emberfiát?” (Lk 22,47–53)

Júdás csókja megegyezéses jel volt (Mk 14,44), része annak a tervnek, amelyet Júdás megbeszélt a főpapokkal a kézre adás módjáról (22,4). A csók a baráti vendégszeretet pótolhatatlan kifejezése (7,45); a csók a megbocsátó apai szeretet mindenekelőtt való bizonyítása, ezzel fogadta vissza az atya a tékozlót (15, 20); a csók a Krisztus-követők szeretetgesztusa (Róm 16,6), a Jézussal-lét örömének és biztonságának a szent jele. Jézusra ellenben teljes készültséggel, talpig fegyverben vonulnak ki, mint egy veszedelmes rablóra (aki valójában Barabás volt – vö. Jn 18,40), akit csak erővel lehet lefogni. Júdás csókja kiszolgáltatja Jézust, az elfogására érkezők biztosra mehetnek. Az áruló halálba csókolja Isten felkentjét. Ez itt a 2. zsoltár rettentő kiforgatása. „Csókoljátok a fiút!”, hirdeti a messiási ének a hatalmasoknak (Zsolt 2,12). Az Isten elleni lázadás sötétsége uralkodik el, íme, Isten báránya így veszi magára és így veszi el a világ bűneit. Tanítványait leinti, ő már megvívta az engedelmesség harcát. Ellenségeit is megáldja – a sebesült templomszolgát meggyógyítja. A világosság a sötétségben fénylik (Jn 1,5).

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."