A nap szentje Lwanga Szent Károly és társai vértanúk (1886-1887)Egyenlítői Afrika védőszentjei

Napi Ima6 imádkozás /layout/img/logo.png

Jún
03
A nap szentje Lwanga Szent Károly és társai vértanúk (1886-1887) Egyenlítői Afrika védőszentjei

Történetük

+ A vértanúknak ebbe a csoportjába Mwanga ugandai király 22 testőre tartozik.

+ Charles Lwanga és Joseph Mukasa vezetésével a fiatalembereket keresztény hitük miatt ölték meg, és azért, mert nem voltak hajlandók engedelmeskedni a király erkölcstelen és hatalmával visszaélő parancsainak. A ma tisztelt katolikus vértanúkkal együtt anglikán mártírok egy csoportját is megölték. Mindannyian ugyanarra a sorsra jutottak, függetlenül a hitük hagyományától.

+ Bár a király azt hitte, hogy a gyilkosságok véget vetnek a kereszténységnek, a katekumenek száma a vértanúk halálát követő évben 800-ról 3000-re nőtt.

+ Az ugandai vértanúkat 1964-ben, a II. vatikáni zsinat harmadik ülésszakán szentté avatták. Lwanga Szent Károlyt és társait Egyenlítői Afrika védőszentjeként tisztelik. Az anglikán közösség különböző egyházai szintén ezen a napon tisztelegnek az ugandai vértanúk előtt.

Imádságra és elmélkedésre

„Ezek az afrikai vértanúk egy új korszakot nyitnak meg... Afrika Krisztus új országa. Ezt a tényt világosan tanúsítja ezeknek a fiatal afrikai keresztényeknek az egyszerű közvetlensége és rendíthetetlen hűsége.” - Szent VI. Pál pápa

Lelki bónusz

Ezen a napon emlékezünk a felszentelt szűzre és vértanúra, Nikomédiai Szent Paulára is. A hitükért bebörtönzött keresztényekről való gondoskodása miatt emlékezünk meg róla. 273-ban Konstantinápolyban kereszténységének bűne miatt ölték meg.

Imádság

Istenünk, te a vértanúk kiömlő vérét keresztényeket termő magvetéssé tetted.
Adj mindenkor bőséges aratást Egyházad szántóföldjén,
amelyet Lwanga Szent Károly és társai vérük hullásával öntöztek.
A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik
a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."