A nap szentje Canterbury-i Szent Anzelm „A csodálatos doktor”Püspök és egyháztanító (1033-1109)

Napi Ima6 imádkozás /layout/img/logo.png

Ápr
21
A nap szentje Canterbury-i Szent Anzelm „A csodálatos doktor” Püspök és egyháztanító (1033-1109)

Élete

+ Anzelm Olaszország Piemont tartományában született. 27 éves korában belépett a bécsi bencés apátságba (Normandiában), 1078-ban a közösség apátja lett.

+ Apátként Anzelmet kedvelt igehirdető és reformer volt. 1093-ban korábbi tanára, Lanfranc után Canterbury érseke lett.

+ Nem sokkal püspökké való kinevezése után Anzelm konfliktusba került William Rufus királlyal, akinek igazságtalan politikája miatt Anzelm elhagyta Angliát. A  nagy cluny-i apátságba és Rómába utazott, csak miután a király haláláról értesült, tért vissza Angliába.

+ Az új királlyal való konfliktus miatt Anzelm Rómába menekült. II. Paschal pápa megvédte Anzelm állításait az angol egyház feletti hatóság előtt. 1106-ban visszatért Canterbury-be és ott halt meg 1109. április 21-én.

+ Az emlékezés és a tanulás embereként ismert Anzelm írásai mély hatást gyakoroltak a katolikus gondolkodásra, és „a skolasztika atyjaként” tisztelik őt.

Prosologionjára , a Cur Deus Homo című értekezésére és Isten létezésére vonatkozó ontológiai érvelésére különösen emlékszünk. Anzelmet 1720-ban egyháztanítóvá nyilvánították.

Imádságra és elmélkedésre

„Lelkem, megtaláltad, amit keresel? Istent kerested, és felfedezted, hogy ő a legfelsőbb lény, és hogy tökéletesebbet nem is tudnál elképzelni. Felfedezted, hogy ez a legfelsőbb lény maga az élet, a fény, a bölcsesség, a jóság, az örök áldás és az áldott örökkévalóság. Mindenhol van, és időtlen. Canterburyi Szent Anzelm, Proslogion

Lelki bónusz

Ezen a napon a mexikói Morelia népe Santo Niño de la Salud („Jó egészségű szent gyermek”) címmel tisztelte meg a Gyermek Krisztust. A csodálatos képet 1939-ben fedezték fel, és az egyházfő jóváhagyta Krisztus tiszteletét ezen a címen, és a képet 1944-ben ünnepélyesen megkoronázták. A szerzetes közösséget  A jó egészségű Szent Gyermek Misszionáriusait  1970-ben alapították Moreliában. Jelenleg Mexikóban, az Egyesült Államokban és Olaszországban szolgálnak.

Imádság

Urunk, Istenünk, add meg nekünk a kegyelmet,
hogy teljes szívvel kívánjunk Téged; 
hogy így kívánva megkereshessünk,
és ha keresünk, megtaláljunk,
és így megtaláljunk, hogy szerethessünk; 
és szeretve téged, gyűlöljük azokat a bűnöket,
amelyekből megváltottál minket. Ámen.
 
(Canterbury-i Szent Anzelm írásaiból)

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."