A nap szentje Aquinói Szent Tamás szerzetes és egyháztanító

Napi Ima13 imádkozás /layout/img/logo.png

Jan
28
A nap szentje Aquinói Szent Tamás szerzetes és egyháztanító

Élete (1225–1274)

+ Tamás Olaszország Aquino régiójában, a bencés szerzetesek nevelték a Monte Cassino nagy apátságában, és a nápolyi egyetemen is tanult.

+ Családja komoly ellenállása ellenére 1244-ben belépett a Prédikátorok Rendjébe (a domonkosok). Tanulmányra küldték Kölnbe, Németországba, ahol Nagy Szent Albert tanítványa volt. 1250-ben pappá szentelték, és a párizsi egyetemre küldték tanítani.

+ Aquinói Tamás külön emlékszik Arisztotelész írásaivalval és Lombard Péter mondataival kapcsolatos kommentárjaival , amelyek a teológia skolasztikus mozgalmát eredményezik.

+ Legnagyobb munkája - és amely a római katolikus teológia nagy részét továbbra is meghatározza - a Summa Theologica . A teológia ezen szisztematikus feltárása a görög bölcsességet a Szentírás tételeivel és az egyházatyák írásaival, valamint a középkori teológia mozgalmaival ötvözte.

+ Aquinói Szent Tamás 1274. március 7-én halt meg, amikor a lyoni második zsinatra utazott. 1323-ban szentté avatták, 1567-ben pedig az egyház doktorává nyilvánították.

+ Katolikus iskolák, teológusok és filozófusok pártfogójaként tisztelik.

Imádságra és elmélkedésre

"Egész szívemből kereslek téged, ne hagyj parancsaidtól eltávolodnom! Szívembe rejtem szavaidat, nehogy vétkezzem ellened." - Zsoltárok 119: 10–11

Lelki bónusz

Ezen a napon emlékezünk Lin Zhao Agatha, Lu Tingmei Jerome és Wang Bing Lawrence szent laikus katekétákra is, akiket 1858-ban vértanúhalált haltak meg Maokou-ban, a kínai Langdai Co. 2000-ben szentté avatták őket más kínai mártírokkal.

Imádság

Istenünk, te Aquinói Szent Tamást kitüntetted az életszentségre való buzgó törekvéssel és a szent tudomány szenvedélyes szeretetével. Kérünk, add segítségedet, hogy világosan megértsük tanítását, és híven kövessük jótetteinek példáját. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."